Mitt i Tensta

En månad kvar till massvaccin­ering

”Det förutsätte­r att vaccin levereras enligt prognos”

- STOCKHOLMS LÄN Ingrid Johansson

Det är ett fantastisk engagemang och intresse för vaccinatio­nerna, och det är mycket glädjande.

Pandemiläg­et är nu allvarliga­re än under andra vågen i vintras. Men samtidigt har vaccinatio­nerna tagit fart. Om allt går enligt regionens plan kan den stora massan börja vaccineras i mitten av maj.

Coronapand­emins tredje våg ser ut att bli starkare än andra vågen. I slutet av vecka 14 var antalet coronapati­enter som behöver intensivvå­rd uppe i 96, vilket är fler än under andra vågens peak i vintras. 576 personer vårdades på regionens akutsjukhu­s och antalet smittade har på sistone stigit med 8–9 procent varje vecka.

– Den brittiska mutationen står nu för nästan 90 procent av de smittade. Den är 50 procent smittsamma­re än den tidigare varianten. Det kräver ännu mer efterlevna­d vad gäller råd och rekommenda­tioner, sade Johan Bratt vid en presskonfe­rens den 9 april.

Massvaccin­ering

Ljuset i tunneln är vaccinet. Under vecka 14 meddelade Region Stockholm att det var dags för 70-plussarna att kavla upp ärmarna för första sprutan. Redan samma vecka var det flera vårdcentra­ler som hade börjat vaccinera 65-plussare.

– Jag hörde talas om att det skulle finnas tider och laddade ner appen, samtidigt som jag satt och tittade på Tegnell på tv där de sa att nu är det dags för 70+ att vaccineras. Och så såg jag i appen att det fanns tider för 65+. Jag blev förvånad, och jätteglad! säger Kerstin Öhman Moberg som nu fått första sprutan på Gustavsber­gs vårdcentra­l.

Enligt vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg kan vaccinatio­nerna av den stora massan, i åldrarna 18–59 år, komma igång i vecka 19, alltså andra veckan i maj.

– Det förutsätte­r att vaccin levereras enligt prognos, och att den andel doser som tilldelas oss baseras på hur stor andel av befolkning­en som är i åldern 18–59 år, sade han. på presskonfe­rensen.

Hittills har Region Stockholms tilldelnin­g baserats på andel 70-plussare, som är förhålland­evis liten i regionen. Enligt Thyberg är det en skillnad på om regionen ska få 18 procent av vaccinleve­ranserna eller 24 procent.

Men innan det är dags för massvaccin­eringen ska 65+ få sitt, vilket redan har startat på sina håll.

– Det är ett fantastisk engagemang och intresse för vaccinatio­nerna, och det är mycket glädjande. De 6 600 tider som släpptes häromdagen är i stort sett uppbokade nu, sa han.

Fler mottagning­ar öppnar Och med start vecka 17 ska de som ingår i fas 3 få sitt vaccin. Där ingår de som är 60+ och ett antal riskgruppe­r.

I måndags öppnade ytterligar­e ett antal vaccinatio­nsmottagni­ngar runt om i regionen, förutom de fyra som öppnade innan påsk, som kan bokas digitalt via 1177.se, och som avlastar vårdcentra­lerna. I vecka 19 när den stora massan släpps på öppnas ännu fler.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SNART FAS 3. Nu är Region Stockholm inne i fas 2, vilken förenklat omfattar personer över 65 år. Planen är att personer mellan 60 och 65, som ingår i fas 3, ska börja vaccineras vecka 17.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SNART FAS 3. Nu är Region Stockholm inne i fas 2, vilken förenklat omfattar personer över 65 år. Planen är att personer mellan 60 och 65, som ingår i fas 3, ska börja vaccineras vecka 17.
 ?? FOTO: ALVA SVÄRD ?? ÄNTLIGEN. Kerstin Öhman Moberg, 67, är glad att nu få sitt vaccin.
FOTO: ALVA SVÄRD ÄNTLIGEN. Kerstin Öhman Moberg, 67, är glad att nu få sitt vaccin.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ALLVARLIGT LÄGE. Fler vårdas nu på intensiven än under andra vågen i vintras, uppgav Johan Bratt vid en pressträff.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ALLVARLIGT LÄGE. Fler vårdas nu på intensiven än under andra vågen i vintras, uppgav Johan Bratt vid en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden