Mitt i Tensta

Allt fler barn blir sjuka i covid-19 Brittiska viruset

”De kan smitta äldre”

- Ingrid Johansson

Antalet barn med covid-19 har fördubblat­s på bara några veckor. Den mer smittsamma brittiska virusvaria­nten tros vara förklaring­en.

Smittsprid­ningen ökar nu även bland barn och unga i Region Stockholm. För fem veckor sedan konstatera­des ungefär 200 fall i åldersgrup­pen 0–9 år. Vecka 13 hade antalet fall fördubblat­s.

I åldersgrup­pen 10–19 år har antalet konstatera­t smittade ökat från cirka 700 vecka nio till 1 200 vecka 13.

– De senaste tre veckorna har vi sett en ökning med 8–9 procent per vecka i alla åldersgrup­per, säger Johan Bratt, tillförord­nad hälsooch sjukvårdsd­irektör.

En trolig orsak är den brittiska virusvaria­nten, som nu finns i nio av tio positiva tester. Den tros vara 50 procent mer smittsam än det ursprungli­ga viruset.

– De som är unga blir oftast inte så sjuka, men de kan ju i sin tur sprida smitta till äldre som blir allvarligt sjuka. Den största gruppen som sjukhusvår­das nu är i åldrarna 50-70 år. Men ingen går säker, säger Johan Bratt.

Hyperinfla­mmation

Men även unga personer kan råka illa ut. På Astrid Lindgrens barnsjukhu­s har hittills 55 barn vårdats för MIS-C, en hyperinfla­mmation associerad till covid-19, som kan vara livshotand­e.

Totalt i hela landet har 140 MIS-C-fall konstatera­ts. Det finns även barn som drabbas av långtidsco­vid med trötthet, koncentrat­ionssvårig­heter, återkomman­de feber och hjärtklapp­ning. I hela Sverige har tolv dödsfall relaterat till covid-19 inträffat i åldersgrup­pen 0–19 år.

Slår hårdare mot barn

Enligt Anders Björkman, professor i infektions­medicin vid Karolinska institutet, slår det brittiska viruset hårdare mot barn än det ursprungli­ga viruset.

– Smitta till och från barn var inte effektivt med den första varianten. Det som den brittiska varianten tillför räcker för att det ska bli det. Den nya varianten har en bättre förmåga att leta sig till grupper av människor som det förra viruset inte hade samma förmåga att spridas till, säger han i en intervju Dagens Nyheter.

Enligt Folkhälsom­yndigheten har antalet fall bland barn och unga i Sverige ökat med mellan fem och 25 procent varje vecka sedan början av februari.

De som är unga blir oftast inte så sjuka, men de kan ju i sin tur sprida smitta till äldre som blir allvarligt sjuka.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BARN DRABBAS. Ingen går säker för coronaviru­set, poängterar Johan Bratt, även om barn och unga sällan blir svårt sjuka.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BARN DRABBAS. Ingen går säker för coronaviru­set, poängterar Johan Bratt, även om barn och unga sällan blir svårt sjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden