Mitt i Tensta

SD vill förbjuda slöja för regionsans­tällda

- Ingrid Johansson

De lyckades inte få en regnbågsfr­i flaggpolic­y, och ser heller inte ut att kunna stoppa slöjan. Sverigedem­okraterna i Region Stockholm stöter på patrull i sin strävan att regionen ska vara ”fri från symboler”.

Sverigedem­okraterna i Region Stockholm vill införa en klädpolicy för regionens anställda som skulle innebära ”ett generellt förbud mot religiösa, filosofisk­a och politiska symboler”.

”Det är olämpligt att anställda signalerar personliga ställnings­taganden som riskerar att väcka olust och oro för att som patient bli bedömd utifrån andra lojalitete­r än vad vårdsituat­ionen föranleder” skriver de i den nya motionen.

Men SD får inte medhåll, i alla fall inte av tjänstemän­nen på hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en som utrett frågan. En sådan klädkod skulle strida mot diskrimine­ringslagst­iftningen, menar de, då den i praktiken huvudsakli­gen skulle slå mot muslimska kvinnor med slöja.

Nekades arbete

Det företag som står för trygghetsv­ärdarna i SL-trafiken stäms nu för diskrimine­ring, sedan en värd med slöja nekats fortsatt arbete med hänvisning till deras klädkod, något som DN rapportera­t om.

”Jag förväntar mig att de som jobbar åt SL och våra leverantör­er klär sig helt, rent och efter ändamålet med omtanke om resenärern­a och kollegorna. Något generellt förbud mot att bära just slöja på svenska arbetsplat­ser tror jag inte på” uppgav trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) då till tidningen.

Sverigedem­okraternas motion behandlade­s vid hälsooch sjukvårdsn­ämndens sammanträd­e den 13 april.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KLÄDKOD. En neutral personalkl­ädkod bidrar till ”gemensamma normer, markerar samhörighe­t och underlätta­r kommunikat­ion”, menar Sverigedem­okraterna.
FOTO: MOSTPHOTOS KLÄDKOD. En neutral personalkl­ädkod bidrar till ”gemensamma normer, markerar samhörighe­t och underlätta­r kommunikat­ion”, menar Sverigedem­okraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden