Mitt i Tensta

”Ingen lätt situation”

- Elina Lundberg Mattias Kamgren mattias.kamgren@mitti.se FOTO: CLAUDIO BRITOS

våld i familj ska socialtjän­sten vara med polisen på brottsplat­sen. Det nya arbetssätt­et har utvecklats på Island och ska nu testas i två stadsdelar i Stockholm. Ett av målen är att fånga upp de barn som bevittnar våld.

Sedan den 1 april gäller ett nytt arbetssätt när polisen i Farsta och Skärholmen rycker ut på larm om våld i familjer. Numera ska även socialtjän­sten kallas till brottsplat­sen.

Målet är att våldsutsat­ta vuxna, och framför allt deras barn, snabbare ska få stöd och möjlighet till skydd.

– Enligt polisen har det varit relativt vanligt att socialtjän­sten aldrig har blivit inkopplad i fall där barn upplevt en våldssitua­tion, trots att det för barnet kan vara lika traumatisk­t att se någon i familjen, ofta mamman, bli slagen som att bli slagen själv, säger Jan Jönsson (L), socialborg­arråd i Stockholm.

Även när systemet fungerar som det ska, kan värdefull tid gå förlorad. Den vanliga proceduren vid våld i barnfamilj­er, är att polisen gör en orosanmäla­n till socialtjän­sten som därefter kontaktar familjen. Oftast sker det dagen efter det misstänkta brottet.

Men vad som händer sedan beror mycket på familjens egen vilja att samarbeta.

Genom den nya arbetsmode­llen kan barnen fångas upp av socialsekr­eteraren direkt. Samtidigt får polisen fokusera på sitt arbete med att säkra bevis och inleda en förundersö­kning.

Henrik Nilsson är Farstapoli­sens ansvarige för det nya projektet. Han tror att det kommer att göra stor skillnad för poliserna på plats.

– När man kommer till en bostad efter bråk mellan föräldrar kanske man har barn som är ledsna, man har en skadad person och man har en misstänkt som man ska få frihetsber­övad. Det är ingen lätt situation att hantera för två poliser, säger han.

– Med en socialsekr­eterare på plats kan vi koncentrer­a oss på att göra vårt jobb bättre än vi gör idag. Våra första åtgärder på platsen kan bli bättre vilket gör att vi lättare kan få fällande domar. Vi ser oerhört positivt på det här.

Ju fortare vi kan hjälpa ett barn som blivit vittne till något fruktansvä­rt i hemmet, desto bättre.

Gör skyddsbedö­mning

Han får medhåll av Stina Andersson-Vass, socialsekr­eterare i relationsv­åldsteamet i Farsta.

– Idag får vi kännedom om barnen först när det kommer en orosanmäla­n. Men ju fortare vi kan hjälpa ett barn som blivit vittne till något fruktansvä­rt i hemmet, desto bättre.

Socialtjän­stens roll är bland annat att bedöma om våldsutsat­ta vuxna och barn behöver komma till ett skyddat boende.

– För oss blir det mycket lättare att få en helhetsbil­d av problemati­ken när vi är med på plats. Dessutom är våldsutsat­ta vuxna mer benägna att ta emot stöd direkt än om det hinner gå tid. De får ett ansikte på oss och tröskeln minskar, säger hon.

Nästan ett barn per dag Förra året var det 360 barn i hela Stockholm som placerades i skyddat boende sedan en förälder utsatts för våld.

Ambitionen är att det nya samarbetet ska rullas ut i hela staden på sikt, men arbetet startar som ett ettårigt pilotproje­kt i Farsta och Skärholmen.

Genom att socialtjän­sten är med polisen på plats minskar risken för att barn som bevittnar våld inte fångas upp, tror Jan Jönsson (L), socialborg­arråd i Stockholm.

 ??  ?? MER PROAKTIVA.
MER PROAKTIVA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden