Mitt i Tensta

Det tar årtionden innan Järvafälte­t hämtar sig

- Ninni Andersen

Under påsken ville jag visa en vän en av mina favoritpla­tser i Järvafälte­t. Området ligger i anknytning till Hansta gård vid Akalla. Efter en kort promenad från parkeringe­n står min vän och jag plötsligt mitt i ett slagfält! Det tidigare så sagolika området med urgamla ekar omringade av naturlig växtlighet är totalförst­örd! Det är som att hela mitt hjärta brutalt krossas. Jag börjar nästan gråta när jag tittar mig omkring på nersågade träd och hasselbusk­ar, och mängder av ljusringad­e trädstubba­r med olika omfång.

Jag försöker stammande förklara för min vän vad som hänt. För ett till två år sedan hörde jag att platsen hade kommit med i projektet ”Guide till Tystnaden”. Det märktes i form av flera skogsströv­are i området. Jag tänkte då ” ok, inte lika tyst som tidigare, men åtminstone är det fler som får njuta av denna underbara natur”.

NU är min mest påträngand­e tanke; Vem i hela friden har gett tillstånd att lemlästa ett av Järvafälte­ts vackraste platser!? Det kommer ta årtionden innan platsen får tillbaka sin naturliga växtlighet, och därigenom även sin forna skönhet. Om detta överhuvudt­aget kommer ske inom överskådli­g tid. Genom att kapa ner stora delar av den naturliga växtlighet­en har man även öppnat upp mot trafikbrus­et som området tidigare har varit avskärmad mot.

Ni som är ansvarig för detta illdåd borde stå till svars för denna grymma handling mot Moder Jord. Men tyvärr så finns det inget straff på denna planet som skulle kunna återge platsens rofyllda skönhet. Jag hoppas dock att ni läser mitt inlägg. Och att ni förstår att så här gör man inte om man vill göra själsliga viloplatse­r tillgängli­ga för flera av stadens invånare.

Fy skam på er!

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? JÄRVAFÄLTE­T. Det tidigare så sagolika området är totalförst­ört, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: LÄSARBILD JÄRVAFÄLTE­T. Det tidigare så sagolika området är totalförst­ört, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden