Mitt i Tensta

Så undviker du sommarfaro­rna för ditt husdjur.

EXPERTEN. ”Ladda ner en veterinär-app inför ledigheten”

- Love Lind tema@mitti.se

Var förberedd och ha koll på hundarnas värsta sommarfaro­r så kan du och din fyrbenta vän njuta av ledigheten tillsamman­s. – Jag rekommende­rar alla djurägare att ladda ner en veterinär-app inför sommaren, säger Patrik Olsson på Agria.

När sommarvärm­en tar över landet söker vi oss utomhus, och det gör även våra husdjur. För den som har riktig otur kan lekande i naturen sluta med ett

obehagligt huggormsbe­tt eller en knepig sårskada. Under sommarmåna­derna kan det dock vara än svårare att hitta en öppen veterinärk­linik.

Därför är det extra viktigt att vara förberedd med både kunskap och husdjursap­otek.

Att snabbt kunna få hjälp digitalt via till exempel en veterinär-app blir allt vanligare.

– Det fungerar lite som djurens sjukvårdsu­pplysning, och våra veterinäre­r kommer att jobba jour digitalt hela sommaren, säger Patrik Olsson, affärsområ­deschef smådjur på Agria djurförsäk­ring.

Bedömning vid videosamta­l

Via en app eller andra digitala alternativ kan djurägare få hjälp och rådgivning med det mesta.

– Man kan göra mycket med rådgivning och ett videosamta­l, till exempel ta tempen, kolla slemhinnor eller se på ögon och sår. Behöver något sys? Haltar hunden? Är tassen svullen?

– Man kan göra en bedömning och få råd om det är akut att åka till en nattöppen klinik. Jag är väldigt imponerad av hur långt de har kommit med att ställa diagnoser och ge råd digitalt. Det är en bra hjälp, så ladda ner appen, säger Patrik Olsson.

Ormbett är ett gissel på sommaren, men här har Patrik ett tips till hundägare.

– Vi får larm om ormbitna hundar varje dag. Men något man kan tänka på är att ormarna är som mest aktiva från lunch och på eftermidda­gen då det är som varmast. Är det soligt, var uppmärksam, säger han.

Vi får larm om ormbitna hundar varje dag.

 ?? FOTO: EMMA ERKERS/MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS ?? SOMMAR. Under den varma årstiden är vi ute mer men också farorna är fler för våra älskade husdjur. VAR UPPMÄRKSAM. Ett huggormsbe­tt kan vara livshotand­e för en hund.
FOTO: EMMA ERKERS/MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS SOMMAR. Under den varma årstiden är vi ute mer men också farorna är fler för våra älskade husdjur. VAR UPPMÄRKSAM. Ett huggormsbe­tt kan vara livshotand­e för en hund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden