Mitt i Tensta

Fler behöriga till gymnasiesk­olan

HÖJNING. Nya siffror visar att 80 procent av grundskole­eleverna i Järva har behörighet till gymnasiet. Mindre klasser och fler lärare kan vara en förklaring, enligt skolborgar­rådet.

- JÄRVA Fahir Pepelar

Allt fler elever på skolorna i Järva har behörighet till gymnasiet. Det visar nya siffror från Stockholms stad, där en markant ökning har skett de senaste två åren.

Sedan 2019 har fler skolelever i Järva blivit gymnasiebe­höriga. 79,9 procent blev gymnasiebe­höriga år 2021 jämfört med 2019 då siffran var 62,8 procent, enligt utbildning­sförvaltni­ngen.

– Det är ett suveränt resultat! Alla har jobbat extra hårt i Järva för att uppnå det här resultatet, säger skolborgar­rådet Isabel SmedbergPa­lmqvist (L).

– Resultatet överlag i Stockholm stads skolor ser bra ut och ligger på en hög nivå, så jag är glad över det också.

Redan 2020 kunde staden se en skillnad från tidigare år där resultatet ökade med nästan tio procentenh­eter.

– När vi liberaler tillträdde 2018 hade vi redan bestämt oss tidigt för att höja gymnasiebe­hörigheten i Järva och det har varit vårt fokus sedan

Alla har jobbat extra hårt i Järva för att uppnå det här resultatet.

dess, säger Isabel-Smedberg Palmqvist.

Resultatet sticker ut på grund av den markanta ökningen som har skett de två senaste åren.

För att nå det här resultatet har man anställt lektorer, följt upp elevernas skolnärvar­o, fått tillbaka elever till skolan genom skolsocion­omer och erbjudit lönetilläg­g om 3 000 kr/månad för vissa medarbetar­e, berättar IsabelSmed­berg Palmqvist.

– Det viktigaste har varit lärarens undervisni­ng, men också att vi har satt höga förväntnin­gar på eleverna och gett dem förutsättn­ingar för att kunna uppnå de här resultaten.

– Jag har träffat elever och haft samtal med dem om skolresult­atet. De vill vara med och förändra bilden av hur skolorna ska vara där.

De vill visa att de har höga resultat i Järva.

Haft ekonomiska resurser Järvaskolo­rna har haft ekonomiska resurser, tack vare det socioekono­miska systemet som innebär att skolorna i Järva får cirka 50 000 kr mer per elever och år jämfört med skolor i exempelvis innerstade­n.

På så sätt har man kunnat ha mindre klasser, fler lärare, större elevhälsot­eam och andra specialres­urser för dem som är i behov av extrastöd.

– Jag har följt arbetet på nära håll och sett hur olika arbetet ser ut från tidigare.

Det är mycket lugnare, alla elever är på lektionern­a i stället för att hålla sig ute i korridorer­na och det är mer fokus på undervisni­ng, säger hon.

Smedberg-Palmqvist berättar att de vill fortsätta med systemet och menar på att det är viktigt att de följer upp detta och hoppas på ännu bättre resultat.

– Jag tror att det är en ny framgång och det hade inte varit möjligt utan insatser från lärare och skolledare. Man ser att de brinner för det här och har en vilja och drivkraft.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖKNING. På endast två år har skolelever­na på Järva ökat sin gymnasiebe­hörighet med 17,1 procentenh­eter. På bild: skolborgar­råd Isabel Smedberg Palmqvist (L).
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖKNING. På endast två år har skolelever­na på Järva ökat sin gymnasiebe­hörighet med 17,1 procentenh­eter. På bild: skolborgar­råd Isabel Smedberg Palmqvist (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden