Mitt i Tensta

”Leta inte efter antika saker”

- STOCKHOLM Anton Kyhlbäck

Lär dig knepen och sålla bland vanliga saker. Det tipset ger värderings­mannen och konstnären Gunnar Hartman.

Det finns tusentals olika sätt att hitta vad som är värdefullt, berättar keramikkon­stnären och värderings­mannen Gunnar Hartman. Men med några enkla tricks kommer man långt.

– I regel är sånt som inte är skadat mer värdefullt. Om något har lagats sänker det värdet väldigt mycket, säger Gunnar Hartman.

Att ha kunskap om materialet är A och O.

– Ett exempel är siden, vilket kan vara ganska svårt att ta reda på om det faktiskt är siden. Men om du bränner en liten tråd så kommer du känna det på lukten, eftersom det luktar som bränt hår, säger han.

Ett annat klassiskt exempel är silver. Om materialet är mjukt så är det silver, om inte så är det troligen en plåtbit. Han tipsar om att läsa på, eller snacka med andra loppisar, om hur man kan gå tillväga.

– Man kan använda alla sinnen. Titta, lukta och känna. Om du lär dig de enkla tricksen så kommer du långt.

Marknadskä­nnedom

Han berättar att de största fynden inte är antikvitet­er.

– Nej, det är sådant som är vanligt som kläder eller leksaker. Om du exempelvis hittar en träleksak från Brio så kan det säljas väldigt billigt, men gå för mycket på nätet. Då är det bra att ha lite marknadskä­nnedom.

Det främsta tipset är att hitta vardagsför­emål, alltså sånt som folk använder, och att lära sig sålla.

– Alla är inte experter, som kring gamla leksaker eller keramik, men har kunskap om något. Exempelvis vet vad ett bra verktyg är, och det kan säljas väldigt billigt, säger Gunnar Hartman.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KUNSKAP. Värderaren Gunnar Hartman har god kunskap om vad man ska hålla utkik efter på återbruksm­arknaden.
FOTO: PRIVAT KUNSKAP. Värderaren Gunnar Hartman har god kunskap om vad man ska hålla utkik efter på återbruksm­arknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden