Mitt i Tensta

Polis riskerar disciplins­traff efter rasistiska uttalanden

- STOCKHOLMS LÄN Michael Toll michael.toll@mitti.se

En manlig polis i Stockholm har flera gånger uttryckt sig rasistiskt. Hans chefer har nu anmält honom.

Det är regionpoli­sledningen i Stockholm som har anmält en polis i 60-årsåldern till polisens personalan­svarsnämnd. Detta då polisen flera gånger har uttryckt sig rasistiskt.

Bland annat ska han ha kallat en förbipasse­rande person för n-ordet, samtidigt som en mörkhyad kollega befann sig i samma polisbil som han själv. Tidigare i våras ska han även ha sagt till sina kollegor skulle ut och ”banka afghaner”.

Den anmälda polisen arbetar i lokalpolis­område Sollentuna, som förutom Sollentuna inkluderar Sigtuna och Upplands Väsby.

Skev bild

Mannen själv säger till sitt försvar att har en tendens att ”slänga ur sig grodor”. Han vill även poängtera att han inte är en rasistisk människa och att ärendet därför ger en skev bild av honom. Som förklaring till varför han yttrat sig som han gjort har han bland annat sagt att han bara sagt vad han såg utanför polisbilen.

I Polismyndi­ghetens etiska policy samt ”Polismyndi­ghetens strategi for likabehand­ling” framgår det med tydlighet att kränkninga­r inte är accepterat i någon form. Att i dag använda uttryck som polismanne­n har gjort är föråldrade, förolämpan­de och har ett uppenbar negativ laddning samt visar en omdömeslös­het och som allvarligt kan påverka allmänhete­ns förtroende för polisen.

Det menar polisens personalan­svarsnämnd som rekommende­rar att polisen ska få en varning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden