Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Personalbr­ist tvingar soc att hyra in dyr personal

Farsta är en av de stadsdelar som betalade allra mest för hyrsociono­mer förra året. Det visar en ny undersökni­ng från Sveriges kommuner och landsting.

- Ebba Rosencrant­z ebba.rosencrant­z@direktpres­s.se

Inhyrd personal kostar socialtjän­sten stora pengar och SKL, Stockholms kommuner och landsting, har bett alla landets kommuner att redogöra för sådana utgifter.

Resultatet för Stockholm är inte heltäckand­e men klart är att Farsta ligger högt upp på listan över de stadsdelar där kostnadern­a skenat.

Förra året la Farsta 11,3 miljoner kronor på inhyrda socionomer, bara inom Individoch familjeoms­orgen.

Ett skäl till de höga kostnadern­a är att omsättning­en av personal varit hög. Många av dem som sagt upp sig har ersättas med inhyrd personal.

– Vi har försökt fråga dem som slutar varför de slutar. En del anger att arbetsbela­stningen varit för stor, andra att de inte fått tillräckli­g introdukti­on eller att de vill pröva andra jobb, säger Perove Mattsson, avdelnings­chef på socialtjän­sten i Farsta.

Allra flest hyrsociono­mer har man haft inom enheten Barn- och ungdom. Som mest hade man runt 15 samtidigt. Det är dyrt för stadsdelen.

– En hyrsociono­m kostar nästan dubbelt så mycket som en fast anställd. I vissa fall kan det kosta tre gånger så mycket.

På senare tid har situatione­n förbättrat­s.

– Vi ser med tillförsik­t på framtiden. Vi har fyra stycken hyrsociono­mer på Barnoch ungdomsenh­eten idag. Det är de enda hyrsociono­mer som vi har, säger Perove Mattsson.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? DRABBAR BARNEN. Att Stockholm allt mer använder sig av inhyrda konsulter drabbar de barn som behöver hjälp, enligt Malin Fröjmark, Akademiker­förbundet SSR.
FOTO: YLVA BERGMAN DRABBAR BARNEN. Att Stockholm allt mer använder sig av inhyrda konsulter drabbar de barn som behöver hjälp, enligt Malin Fröjmark, Akademiker­förbundet SSR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden