Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Har ritats om: Så blir den nya Apple-butiken

Turerna kring den tänkta Apple-butiken i Kungsträdg­ården fortsätter. i veckan presentera­de Apple ett nytt förslag med bantade mått, flyttade entréer och fler träd för att ”dölja” byggnaden.

- Clarence Frenker

Apples tänkta butik i Kungsträdg­ården har mött ett massivt motstånd från flera håll sedan planerna presentera­des förra året.

Både politiker, allmänhet och experter har haft starka synpunkter på både utformning och placering. Och även ställt sig frågandes till om ett kommersiel­lt företag ska få exploatera en av Stockholms mest ikoniska och sociala ytor.

Nu har Apple kommit med nya skisser, där huset får en lite mer diskret framtoning.

”Har blivit lite mindre”

Enligt förslaget ska glasfasade­n minskas, entréerna mot Kungsträdg­ården flyttas och fler träd planteras för att dölja byggnaden från Hamngatan och parken. Allt för att förminska det kommersiel­la uttrycket.

– Det som har hänt egentligen är ju att själva byggnaden har blivit lite mindre. Och så har man flyttat ett par entréer som tidigare gått ut mot parken till sidorna i stället, säger stadsplane­raren Catarina Holdar på stadsbyggn­adskontore­t.

”Har inte kommit framåt”

De nya skisserna är ännu ett försök av Apple att möta stadens krav på utformning av det tänkta Apple-huset. Om det räcker för att driva processen framåt är ännu oklart. Stadsbyggn­adskontore­t har skickat ärendet till nämnden som ska ta ställning till om det ska ut på samråd, vilket kan bli verklighet tidigast nästa år.

– Det är en politisk fråga, vi på stadsbyggn­adskontore­t har bara i uppdrag att studera en byggnad eftersom Apple har inkommit med en önska om det, säger hon.

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) är försiktigt positiv till Apples nya förslag.

– De har bearbetat sitt förslag och rört sig åt rätt håll med en smalare och längre byggnad som jag tycker klarar av mötet med Hamngatan på ett bättre sätt. Det gäller bara att lösa den sista uppgiften som är mötet med parken. Även där har det blivit bättre där man har vänt skärmen som tidigare lyste mot parken, säger Roger Mogert.

Han är särskilt tydlig med att platsen i första hand ska vara en plats för stockholma­rna att samlas på.

Det som har hänt är att själva byggnaden har blivit lite mindre. Och så har man flyttat ett par entréer.

 ?? ILLUSTRATI­ONER: FOSTERS + PARTNERS / STOCKHOLMS STAD ?? APPLEHUSET MOT KUNGSTRÄDG­ÅRDEN. Överst hur det var tänkt från början. Underst syns det nya förslaget, som omgärdas av fler träd.
ILLUSTRATI­ONER: FOSTERS + PARTNERS / STOCKHOLMS STAD APPLEHUSET MOT KUNGSTRÄDG­ÅRDEN. Överst hur det var tänkt från början. Underst syns det nya förslaget, som omgärdas av fler träd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden