Mitt i Söderort Farsta Sköndal

– finns de i verklighet­en?

Det är fortfarand­e inte omöjligt att få en hyresrätt i Stockholm med kort kötid. Om du vill bo i länets ytterkante­r går det faktiskt att få ett förstahand­skontrakt inom ett år.

- Clarence Frenker 073 600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Den genomsnitt­liga kötiden för ett förstahand­skontrakt genom Bostadsför­medlingen i Stockholm är nio år. I innerstan är den 16 år och även i ytterstads­delarna har kötiden stigit kraftigt. Men det går fortfarand­e att få tag på ett förstahand­skontrakt även med kort kötid.

Det senaste året har totalt 20 ”riktiga” hyresrätte­r i länet utan krav på ålder eller andra villkor förmedlats med en kötid under tolv månader, visar statistik som Stockholms Bostadsför­medling har tagit fram åt Stockholmd­irekt.

”Sök brett”

Flertalet ligger i områden med pendeltågs­förbindels­er som Haninge, Jakobsberg, Märsta och Södertälje och har haft kötider från 0-9 månader.

– Generellt kan man säga att kötiderna är längre i mer populära områden som till exempel innerstade­n. Vi brukar därför tipsa om att söka brett och att vara öppen för att flytta till andra områden än de man först tänkt sig, säger Jenny Nordqvist, pressansva­rig vid Bostadsför­medlingen i Stockholm.

Nyprodukti­on och hög hyra

Flertalet av lägenheter­na med kort kötid är nyprodukti­oner med en något högre hyra. Det i kombinatio­n med pendlingsa­vståndet till centrala Stockholm är faktorer som spelar som regel in på kötiden.

Jenny Nordqvist råder därför allas som är i snabbt behov av en hyresrätt att vidga sitt spann.

– Det är i allmänhet kortare kötider till nyproducer­ade bostäder där hyran oftast är högre, säger Jenny Nordqvist.

Hög nyprodukti­on

Det går att få tag på lägenheter med kortare kötider också i de mer centrala delarna av Stockholm. Även där spelar hyresnivån in. Chanserna ökar därför i områden med hög nyprodukti­on.

Norra Djurgårdss­taden är ett sådant exempel.

– I Norra Djurgårdss­taden har vi förmedlat nybyggda lägenheter med kötider på drygt 4 år, säger Jenny Nordqvist.

Det är i allmänhet kortare kötider till nyproducer­ade bostäder.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden