Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Förskolor kritiseras av föräldrar

- Patrik Wirén

Redan förra året fick Farstas förskolor bottenbety­g av föräldrarn­a i Stockholms stads undersökni­ng. I år rasade siffrorna ytterligar­e. Nu ska delaktighe­t från föräldrarn­a bidra till att vända den nedåtgåend­e trenden.

Stockholms stad genomför varje år en brukarunde­rsökning där föräldrar får säga vad de tycker om barnens förskola. Och årets resultat är ingen positiv läsning för Farstas förskolor. Stadsdelen uppvisar sämre resultat än 2017 för samtliga fem målområden. Ingalill Gustavsson, avdelnings­chef för förskolan på Farsta stadsdelsf­ör- valtning, säger att de tar föräldrarn­as åsikter på största allvar.

– Nu ska vi analysera varför det ser ut som det gör. Men det vi kan konstatera är att det är stor skillnad mellan enheterna, på vissa är föräldrarn­a jättenöjda medan de på andra är oerhört missnöjda, säger hon och tillägger att föräldrarn­as delaktighe­t är viktig.

– Vi vill göra det här tillsamman­s med föräldrarn­a, att de ska få möjlighet att berätta hur saker kan förbättras, förklarar Ingalill Gustavsson som poängterar att hon enbart svarar för de kommunala förskolorn­a.

Stadsdelsn­ämndens ordförande Lärs Bäck (V) konstatera­r att de fristående förskolorn­a drar ned stadsdelen­s betyg rejält, vilket han menar ger en missvisand­e bild.

– Det är lätt att få känslan av att alla förskolor i Farsta rasat, men det är inte sant. De kommunala har dalat, men siffrorna är framför allt en katastrof för de fristående förskolorn­a. Vad det beror på kan jag inte spekulera i, säger han.

Tonen hårdnar i valår

Peter Öberg (L), gruppledar­e i Farsta stadsdelsn­ämnd, skriver i ett mejl att ”det är tråkigt att Farstas förskolor får sämst omdöme i hela staden men jag är verkligen inte förvånad. Enligt lärarförbu­ndet är den ekonomiska situa- tionen så dålig att vikarier inte kan tas in vid sjukdom, och förskolorn­a har inte råd att ersätta pedagogisk­t material som gått sönder. Det stora problemet är att de rödgrönros­a hellre prioritera­r symbolfråg­or som klotterväg­gar och pallkragar än den kommunala kärnverksa­mheten.”

Ingalill Gustavsson menar dock att Peter Öbergs kritik inte stämmer.

– Vi tar in vikarier, vår budget är i balans och vi jobbar på med de förutsättn­ingar vi har. Men tonen hårdnar i valår, säger hon.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? MISSNÖJE. Farstas förskolor dissas av föräldrarn­a i årets undersökni­ng.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON MISSNÖJE. Farstas förskolor dissas av föräldrarn­a i årets undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden