Mitt i Söderort Farsta Sköndal

Bostäder på Beas tak planeras i Svedmyra

STORA PLANER. 270 hyresrätte­r och fler butiker i området

- BEA I SVEDMYRA. Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

270 nya hyresrätte­r planeras på och runt Ica Bea, samtidigt vill man göra Svedmyra mer till ett centrum.

Det finns planer på att utveckla Svedmyra, med nya centrumlok­aler och flera nya bostadshus som placeras intill och på den populära Icabutiken Bea och på torget vid Svedmyrapl­an.

I de första skisserna har fem fristående hus ritats in med sex till åtta våningar, och ett kvarter med hus i fem till sex våningar på området där Bea har sin parkering idag. Till det kommer en påbyggnad på Bea-huset där det också blir bostäder. Alla lägenheter är tänkta att bli hyresrätte­r.

– Det har diskuterat­s länge vad vi kan göra på den här platsen. Vi vill skapa nya bostäder och samtidigt utveckla platsen som handelsomr­åde. Men det bygger på att vi samtidigt hittar en bra lösning för Bea, säger Patrik Andersson, chef för avdelninge­n bygg och teknik på Stockholms­hem, som vill bygga bostäderna.

Mataffären har funnits i samma lokaler, och drivits av samma familj, sedan 1969 och är en viktig aktör i om- rådet, enligt staden, med sina 130 anställda.

– Vi vill att Bea ska vara kvar, det är viktigt för oss som hyresvärd och för området, säger Patrik Andersson.

Parkering i garage

Livsmedels­butiken får i så fall en ny parkering i garage under dagens torgyta, där ska också p-platser till de boende ordnas. Samtidigt kan butiken utvecklas och få bättre lokaler.

– Kanske bygger vi ut butiken mot torget, det kommer att utredas. Vi måste också hitta en lösning för bilarna, där kunderna kan parkera, medan vi gräver. Det kan bli en utmaning.

I botten av de nya husen planeras lokaler för handel, service och kafé. Byggstart blir tidigast år 2021 med inflyttnin­g året därpå. I höst väntas arbetet med en detaljplan dra igång.

– Vi vill ha liv och rörelse på det nya torget, men exakt hur det kommer att se ut är inte klart än. Det finns idéer och vi måste sätta oss och diskutera hur vi utvecklar det här området bäst, säger Patrik Andersson.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Nu planeras byggen.
FOTO: LINDA GREN Nu planeras byggen.
 ??  ?? BYGGPLANER. Alla grå rutor i skissen visar nya hus som planeras. ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS­HEM
BYGGPLANER. Alla grå rutor i skissen visar nya hus som planeras. ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS­HEM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden