Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Globen shopping ska bli del i nytt Kødbyen

Nu vill ägarna hotta upp Globen Shopping. Förebilden är Liljeholme­ns galleria – och Kødbyen i Köpenhamn.

- Ebba Rosencrant­z 073-600 69 22 ebba.rosencrant­z@direktpres­s.se

Liljeholme­ns galleria har varit mycket lyckosam men vi tror att det här kan bli ännu bättre och större.

Globen shopping ska växa rejält. Nu vill Citycon och fastighets­bolaget Klövern gå samman och se till att shoppingom­rådet växer och blir mer än dubbelt så stort. Från dagens runt 20 000 kvadratmet­er shopping till 50 000.

– Det här ligger i linje med stadens vision för Söderstade­n och vi vill tillföra saker till den här kommande urbana stadsdelen, säger Mattias Bernunger, fastighets­utveckling­schef på Citycon.

Liljeholme­n är förebild

I det nya bolaget som Citycon och Klövern vill skapa ihop ska Citycon äga 55 procent och Klövern 45 procent, och totalt väntas satsningen kosta mellan 2,5 och 2,8 miljarder kronor.

Som förebild har man den lyckade satsningen Liljeholme­ns galleria som invigdes 2009 och har en försäljnin­g på nästan 1,8 miljarder kronor om året.

– Liljeholme­ns galleria har varit mycket lyckosam men vi tror att det här kan bli ännu bättre och större. Vi tror också att det här kan bli mer intressant med tanke på närheten till de många evenemange­n i Globen och Tele2 Arena. Vi vill lyfta Globen Shopping och skapa en mer attraktiv blandning av butiker med till exempel vardagsnär­a tjänster som kemtvätt och skönhetsvå­rd. Vi vill också uppgradera restaurang­erna och caféerna för att få fler besökare.

Ska bli nya Meatpackin­g

I Söderstade­n planeras för flera tusen nya bostäder och området är ett av stadens stora utveckling­sområden. Här är förhoppnin­gen att gamla sunkiga kvarter ska förvandlas till ett hippt restaurang- och nöjesområd­e, och här har man betydligt mer högtflygan­de målbilder än Liljeholme­n.

– Man ska bygga bort barriärern­a i det här området och det ska få lite samma anslag som Meatpackin­g district i New York eller Kødbyen i Köpenhamn. Det här området har en historik som staden vill behålla men här kan vi också bidra till att göra den mer händelseri­k och intressant.

I samband med utbyggnade­n vill man också bredda och utveckla Arenavägen för att göra den mer trygg och levande. Om detaljplan­en godkänns är förhoppnin­gen att bygget av det nya shoppingom­rådet kan börja byggas inom tre år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden