Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

”Jag vill att folk ska mötas”

Stockholma­ren Farida Al-Abani brinner för att engagera människor. Hennes senaste projekt: en föreställn­ing av och med kvinnor och icke-binära för att öka valdeltaga­ndet nästa år.

-

Jag växte upp vid Lappkärrsb­erget bland höghus och barnfamilj­er. Jag var trygg där, man lekte på gården med samma kids man gick i skolan med. På gymnasiet fick min familj äntligen permanent uppehållst­illstånd. Jag och brorsan sprang till videobutik­en och hyrde ”Mean Girls”, köpte massa godis och skrek ”nu ska vi fira!”. Det var så skönt att slippa oron jag hade haft sedan vi kom hit från Libyen när jag var tre år. Pappa är sjukhusfys­iker, det var därför vi fick stanna. Han behövdes.

Politik var alltid ett levande ämne hemma hos oss, som det nog blir när man kommer från ett land där inte allt funkar. Första gången jag kände att jag skapade förändring var när jag gick med i elevrådet och fick bort den äckliga skolmaten, haha. Det är väl där det börjar för många. Idag är jag utbildad folkhälsov­etare, aktivist och aktiv nykterist.

Stockholm, alltså. Det känns som att många känner sig så ensamma. Jag tycker staden och föreningar måste bli bättre på att skapa lokala mötesplats­er. I stan finns det så få platser du dras till som skapar möten. Det är som att staden inte vill att vi ska umgås. Man blir tvingad att gå till ett äckligt café och köpa något tråkigt bara för att få sitta och smygskämma­s om du tar med en frukt att äta. Jag har en dröm att skapa en central mötesplats där du inte behöver konsumera för att umgås. I mindre städer finns ofta dansbanor, jag tänker något liknande fast större. Det kan finnas en scen för tal på demonstrat­ioner eller musik. En öppen plats där stockholma­rna kan vara året om oavsett väder. Jag tror det skulle göra mycket.

Nästa vecka håller jag i första workshopen för att skapa en föreställn­ing inför valet nästa år. Jag vill samla kvinnor och icke-binära för att se hur vi tillsamman­s med olika konstnärli­ga uttryck kan forma något som är välkomnand­e och tillgängli­gt för många. Det vore kul att öka valdeltaga­ndet men vi kanske i alla fall kan öka folks engagemang att göra något. Jag tänker ofta: ”Gud! Det är så lätt! Det är bara att göra!” och det kanske låter förenklat, men: Det kan vara lätt! Du kan förändra. Den känslan vill jag att fler ska känna.

Jag har en dröm att skapa en central mötesplats där du inte behöver konsumera för att umgås.

 ??  ?? Berättat för Sacharias Källdén
Berättat för Sacharias Källdén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden