Mitt i Söderort Hammarby Skarpnäck

Badplats storfavori­t – hos kräftfiska­re

- Patrik Wirén

Flaten är inte bara en omtyckt badplats. Det är dessutom en populär sjö för stadens kräftfiska­re.

Sedan förra veckan är det fritt fram att fiska kräftor igen. Kräftfiske erbjuds i sex sjöar i Stockholms­området – Trehörning­en, Långsjön, Sicklasjön, Söderbysjö­n, Ulvsjön och Flaten. Bengt Olsson, kommunikat­ör hos Sportfiska­rna konstatera­r att intresset är väldigt stort hos stockholma­rna.

– Det är ett väldigt tryck på våra fiskekort och många hör av sig. Jag kan tänka mig att intresset ökar när det är en varm sommar då folk är utomhus mer än vanligt, säger han.

Den som är sugen på att testa fiskelycka­n köper antingen ett fiskekort för någon av sjöarna och fiskar med egen utrustning, eller ansluter sig till det organisera­de fisket på Källtorpss­jön vid Hellasgård­en.

– Du får fiska högst 50 kräftor per fiskekort och en viktig regel är att de måste mäta minst tio centimeter från huvud till stjärt, säger Bengt Olsson.

Att Flaten är en omtyckt badplats vet de flesta, men det kanske inte är lika känt att det är en lika populär sjö när det gäller kräftfiske.

– Vi har inte provfiskat i år men det har under många år varit en bra sjö som ger god fångst. Flaten är speciell med sitt väldigt klara och fina vatten. Att det finns mycket sjögräs gör också att kräftorna trivs extra bra. Dessutom bör de ha växt bättre än vanligt i det varma vädret vi har haft, konstatera­r Bengt Olsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden