Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

De skyltar för en snyggare stad

- Ella Söderberg TRE STILAR.

En fantasilös stad med plastig och dålig typografi. Det fick skyltmålar­na att lämna den datorisera­de designvärl­den för att ta tillbaka den bortglömda tekniken med handmålade skyltar. Målet? Att göra Stockholm vackrare.

I en industrilo­kal i Slakthusom­rådet håller Sthlm Signs till. I den lilla ateljén på andra våningen trängs färgburkar, penslar och mängder av handmålade skyltar. På hyllorna står böcker i kalligrafi, handarbete och airbrushin­g. Att arbeta med traditione­ll skyltmålni­ng hör inte till det vanligaste yrket, och har knappt funnits i Stockholm sedan datorn och vinylskära­ren fick sitt genombrott.

2016 startade Pontus Rasmusson och vännen Henrik Lindquist skylttryck­eriet Sthlm Signs som inriktar sig på traditione­ll skyltmålni­ng. Båda två har en bakgrund som grafiska designers, färg och typografi har alltid funnits med dem. I dag finns ingen skyltmålar­utbildning direkt, så de har främst lärt sig tekniken genom att titta på Youtube och på workshops utomlands.

– Förr i tiden målades allt för hand, och många av teknikerna är idag bortglömda. Ett exempel är bladguld som används till mer exklusiv skyltning, här finns inget annat alternativ än de traditione­lla tillvägagå­ngssätten, säger Pontus.

Hantverket försvann

När man gick över till digital produktion på 80-talet försvann hantverket med skyltmålni­ng, pengar tjänades men kvaliteten försämrade­s menar Sthlm Signs. De anser att Stockholm förtjänar bättre än den fantasilös­a och dåliga typografi som finns på många platser i dag.

– Det blir så korrekt med datorer. Här får skylten en mänsklig hand, det ska synas att det är en människa bakom, säger Henrik.

Båda menar att Sverige är sent ute med att återuppta konsten med handmålade skyltar. I USA och England har den traditione­n aldrig riktigt försvunnit, med pubar och diners i gammaldags stil.

– När man reser till exempelvis Frankrike exponeras man för alla skyltar som finns där. Men här i Stockholm finns inget att exponeras för, vi har bara plastiga fabrikstil­lverkade skyltar, säger Pontus.

Kan skapa landmärken

De säger att de vill göra Stockholm vackrare och menar att staden behöver handmålade skyltar, fönster och väggar för att utstråla något mer. Skyltar skapar ett landmärke, exempelvis den klassiska Stomatolsk­ylten vid Slussen. Deras kunder består främst av företag som själva bedriver hantverk som frisörer, restaurang­er och barer.

Men tänker stockholma­rna ens på hur skyltar idag ser ut? Sthlm Signs tror i alla fall att det finns en framtid för branschen. De får en del förfrågnin­gar från folk som vill göra ateljébesö­k hos dem. Förra året anordnade de en workshop där de bjöd in internatio­nella skyltmålar­e och det märktes att folk var intressera­de, kanske främst just grafiska designers.

– Vår vision är att andra ska börja måla också. En välmående skyltstad är en vackrare stad, säger Pontus.

För den som är intressera­d hålls ytterligar­e en workshop den 17 mars där man får lära sig hur skyltmålni­ng går till. stor koncentrat­ion.

 ??  ?? HÄNDIGA TYPER. För Henrik Lindquist och Pontus Rasmusson är skyltmakan­det ett sant hantverk – ingen digital design göre sig besvär i deras ateljé.
HÄNDIGA TYPER. För Henrik Lindquist och Pontus Rasmusson är skyltmakan­det ett sant hantverk – ingen digital design göre sig besvär i deras ateljé.
 ??  ?? De tre vanligaste stilarna att skriva på är block, casual och script. Om man behärskar detta kan man åstadkomma mycket själv menar Sthlm Signs.
De tre vanligaste stilarna att skriva på är block, casual och script. Om man behärskar detta kan man åstadkomma mycket själv menar Sthlm Signs.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FOKUS PÅ STOCKHOL…N? Att måla på glas kräver
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOKUS PÅ STOCKHOL…N? Att måla på glas kräver

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden