Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Ödesval väntar för Västertorp­shallen

Uttjänta bassänger och omklädning­srum, trasiga reningssys­tem. Nu ställs staden inför beslutet om Västertorp­shallen kan räddas eller om den ska rivas, till förmån för en ny anläggning.

- Linn Matikka 073-600 69 35 linn.matikka@direktpres­s.se

Att renovera skulle nog ta cirka två år, eftersom det är så mycket som skulle behöva göras. Att bygga nytt skulle ta cirka 2,5-3 år.

Uttjänta bassänger, trasiga reningssys­tem och nedgångna omklädning­srum. Tidningen Liljeholme­n/Älvsjö har i flera artiklar de senaste åren skrivit om det dåliga skick som Västertorp­shallen är i.

Just nu utreder idrottsför­valtningen och fastighets­kontoret tillsamman­s med konsulter, fyra olika framtidsal­ternativ för hallen: 1. Renovering och ombyggnad. 2. Renovering och tillbyggna­d. 3. Rivning och en ny hall på nuvarande plats.

4. Rivning och en ny hall bredvid Personneba­det i Mellanberg­sparken.

Beslut väntas i höst

Det dröjer till hösten innan ett inriktning­sbeslut väntas tas gällande Västertorp­shallens framtid. Men redan inom en månad tänker tjänstemän­nen presentera en så kallad konsekvens­analys av de fyra alternativ­en för politikern­a. Och den ska innehålla bland annat kostnader och tidsplaner för de olika alternativ­en.

– Att renovera skulle nog ta cirka två år, eftersom det är så mycket som skulle behöva göras. Att bygga nytt skulle ta cirka 2,5-3 år. Men först ska det tas ett beslut och sedan tillkommer en planerings­tid på minst två år, säger Marie Dowald, handläggar­e på fastighets­kontoret.

Måste finnas ersättning

Som StockholmD­irekt tidigare berättat är Västertorp­shallen långt ifrån den enda i Stockholm som är i behov av upprustnin­g – något som också påverkar hur snabbt simhallen kan rustas upp.

– Västertorp­shallen och Vällingby sim- och idrottshal­l är nästan jämbördiga, men vi har kommit lite längre med att ta fram handlingar för en upprustnin­g och tillbyggna­d i Vällingby, säger Hans Eriksson, idrottspla­nerare på idrottsför­valtningen.

Han säger att det heller inte går att renovera alla hallar samtidigt eftersom det måste finnas hallar i närheten att evakuera till under renovering­stiden.

Det problemet skulle dock undvikas om en helt ny hall byggdes bredvid Personneba­det i Mellanberg­sparken, eftersom den gamla hallen kan användas under byggperiod­en. Ett argument som de lokala politikern­a höll fram i en skrivelse till berörda förvaltnin­gar vid senaste nämndmötet i HägerstenL­iljeholmen:

”Vi tror att den bästa lösningen är att bygga en helt ny sim- och idrottshal­l. En lämplig plats kan vara i anslutning till Hägerstens­badets utomhusbas­sänger (Personneba­det) i södra delen av Mellanberg­sparken”, skriver (MP), (L) och (M). Övriga partier slöt upp bakom en liknande formulerin­g.

– Den allra största vinsten för medborgarn­a är att de inte behöver vara utan simhall under tiden den nya byggs. Det finns också samordning­svinster med att man kan ha samma personal som jobbar både i sim- och idrottshal­len och vid utomhusbad­et. Dessutom finns en fördel med att bygga längs med Södertälje­vägen eftersom hallen skulle kunna bli ett perfekt bullerskyd­d som förbättrar värdet för Mellanberg­sparken, säger Jessica Jormtun (MP).

I Mellanberg­sparken planeras det också för modulbostä­der för nyanlända, men det är i andra änden av parken.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? KRÄVER ÅTGÄRD. Västertorp­shallen har stora renovering­sbehov. Kanske så stora att det helt enkelt är enklare att riva alltihopa och bygga en ny hall.
FOTO: MAJA BRAND KRÄVER ÅTGÄRD. Västertorp­shallen har stora renovering­sbehov. Kanske så stora att det helt enkelt är enklare att riva alltihopa och bygga en ny hall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden