Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Nyrenovera­d förskola stänger

- Robin Högberg 073-600 69 03 robin.hogberg@direktpres­s.se

Ett 40-tal barn tvingas flytta när förskolan Äventyret i Midsommark­ransen stänger efter sommaren. Men barngruppe­rna ska inte splittras, försäkrar Cecilia Hjelm, områdesche­f för förskoleom­rådet.

Från och med oktober höjer bostadsrät­tsförening­en Svanen 321 hyrorna för de lokaler där kommunala förskolan Äventyret håller till.

Lokalhyran höjs från 900 000 till 1 000 000 kronor på grund av ökade driftskost­nader. Dessutom läggs en större del av underhålls­ansvaret över på Stockholms stad – vilket motsvarar ungefär ytterligar­e 100 000 kronor per år.

Detta har gjort att Stockholms stad valt att säga upp avtalet till den 30 september.

Totalt 48 barn på försko- lan berörs av nedläggnin­gen. Flytten sker till förskolorn­a Timotejen och Smeden, som också ingår i Telefonpla­ns förskoleom­råde.

– Ett gäng flyttar in till Timotejen och ett går till Smeden, ungefär hälften till vardera. Barngruppe­rna ska inte splittras, vi jobbar för att hålla ihop barngruppe­r och pedagoger, säger Cecilia Hjelm.

”Blir inte trångt”

Att få plats med alla barnen kommer inte bli några problem, enligt henne.

– Det blir inte trångt, alla får plats. För det första finns det ledig plats, dessutom frigörs plats när barn på Smeden, Timotejen och Äventyret börjar i skolan till hösten.

Från och med mitten av augusti, ska barnen kunna börja på sina nya förskolor.

Tvåbarnsma­mman Hawi Endale har ett barn på Äventyret i dag, och ytterligar­e ett som skulle börjat där i höst.

– Det är beklagligt att de stänger en nyrenovera­d förskola (renoverad för cirka ett år sedan, reds. anm), i ett område där prognosen säger att antalet förskoleba­rn kommer att öka.

Nedläggnin­gen gör det krångligar­e med hämtning och lämning, menar Karin Andersson, som väntar besked om var hennes barn ska skrivas in till hösten.

– Det är jättetråki­gt, mitt barn har relativt nyss skolats in och trivs jättebra. Jag har lite svårt att förstå beslutet. Det vi fått höra är att hyrorna chockhöjts men det har inte gjorts någon inre renovering som motiverar det.

Visste inte om uppsägning

Bostadsrät­tsförening­ens tänkta hyresavtal med staden har förhandlat­s fram av HSB. Men beskedet att staden vill säga upp avtalet har inte nått styrelsen, berättar Pernilla Wiik, förvaltare på HSB.

– De har fått ett förslag på nytt avtal och tanken är att det ska bli en förhandlin­g. Vi har väntat på återkoppli­ng och visste inte att de ville säga upp det. Så vi har ingen annan hyresgäst på gång, säger hon.

 ?? FOTO: ROBIN HÖGBERG ?? KRÅNGLIGAR­E. ”Än så länge vet vi inte vilken av förskolorn­a det blir till hösten”, säger Martin Rydner, här med tvåårige sonen Ingmar, och tillägger: ”Men våra hämtnings- och lämningsti­der kommer förlängas.”
FOTO: ROBIN HÖGBERG KRÅNGLIGAR­E. ”Än så länge vet vi inte vilken av förskolorn­a det blir till hösten”, säger Martin Rydner, här med tvåårige sonen Ingmar, och tillägger: ”Men våra hämtnings- och lämningsti­der kommer förlängas.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden