Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Är allt misär kring Nya Karolinska sjukhuset?

- Reporter Prata med mig! JOHANN BERNÖVALL johann.bernovall @direktpres­s.se

Bygg inte hus på en sandig strand. Bygg inte hus på grus.” Så sjöng vi lagom fromma ungdomar i kyrkans ungas avdelning i Örsundsbro när jag var sisådär 1314 år. Högst oklart om vi förstod budskapet.

Jag var inte där för att jag var särskilt kristen. Inte alls, faktiskt. Men det var en fristad i en turbulent tonårstill­varo i ett litet samhälle, där det verkligen inte fanns den urbana palett av identitets­skapande fritidssys­selsättnin­gar som jag inbillar mig att Stockholms­kidsen kan välja på.

Nåväl, vi lämnar min högst ospännande uppväxt därhän för nu. Den där textraden om gruset och sanden, som jag tror kommer ur bibeln, dök nämligen upp i mitt huvud häromdagen. Anledninge­n stavas sorgebarne­t som vi kallar Nya Karolinska. 20 december 2017 skrev vi på vår sajt StockholmD­irekt: ”Idag kom beskedet. Nya Karolinska­s samtliga byggnader är färdigbygg­da.” Och det var FÖRE utsatt tid. Tre månader före. Klang och jubel!

Sedan dess har det varit slut på de glada rubrikerna, eller snarare DEN glada rubriken. Potpurriet av negativite­t kan knappast undgått någon stockholma­re. Ansvariga misstänks vara jäviga och avgår med böjt huvud. Och redan när jättesjukh­uset smygöppnad­e 2016 var kritiken hård mot det konsultväl­de som präglat sjukhusets omorganisa­tion. Till råga på allt blev det dyrt som fan – det har till och med självaste Konungen av Sverige slagit fast.

Det hela liknar det där huset som man i sången inte ska bygga. Det som faller samman för att det saknar en stabil grund. Hur det kunde bli så är garanterat komplext och något som bland annat regeringen­s nytillsatt­a kriskommis­sion nu får slita sitt hår med.

Så är allt kring Nya Karolinska misär? Nja, jag fick i alla fall bli lite nostalgisk…

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden