Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

Så vill politikern­a göra vården mer jämlik

- Maria Svensson Ella Söderberg

Hur nöjda patientern­a i Söderort är med sin vårdcentra­l skiljer sig mycket. Det visar en enkätunder­sökning från SKL. Så här vill politikern­a göra vården mer jämlik.

Undersökni­ngen baseras på enkätsvar från 2016. I topp ligger Hökarängen­s vårdcentra­l där 93 procent av patientern­a är nöjda och i botten hamnar Rågsved med låga 50 procent.

Flera av de vårdcentra­ler som hamnar i botten ligger i utsatta områden vilket opposition­sborgarråd Dag Larsson (S) förklarar så här:

– Jag tror att vårdcentra­ler i utsatta områden har för lite resurser idag. En sämre hälsa, tyngre patienter blir en ond cirkel, säger han och understryk­er att Socialdemo­kraterna vill satsa 400 miljoner kronor mer på primärvård­en.

Tappar i nöjdhet

Det löftet ger inte Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd, mycket för.

– Det är lätt för S att säga. Vi måste kunna finansiera vården också. Vi har förändrat mycket och blivit bättre på att fördela resurserna till de vårdcentra­ler som har sämre pa- tienter och jag tror att vi kommer att se resultatet av det i nästa undersökni­ng, säger hon.

Samtidigt håller Anna Starbrink med om att något måste göras.

– Generella bilden är att Stockholm ligger bra till, men vi tappar i nöjdhet och det måste vi så klart jobba med. De vårdcentra­ler som har fått dåliga siffror måste skärpa sig, säger hon.

Brist på husläkare?

Rågsved vårdcentra­l som styrs av Capio är allra längst ner på listan i Söderort. En- ligt Dag Larsson (S) måste fler vårdcentra­ler öppna för att öka konkurrens­en.

– Vi har länge krävt att landstinge­t ska starta fler vårdcentra­ler i egen regi. Rågsvedbor­na borde få fler valmöjligh­eter.

Något som Anna Starbrink inte håller med om.

– Det är inte brist på just vårdcentra­ler. Jag tror vi istället måste titta på bristen på husläkare på de respektive vårdcentra­lerna, det viktiga är att patientern­a ska känna kontinuite­t, säger hon.

 ?? FOTO: ANNA MOLANDER ?? Helhetsint­rycket av vårdcentra­lerna i Söderort skiljer sig mycket. Nu vill Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S) göra vården mer jämlik.
FOTO: ANNA MOLANDER Helhetsint­rycket av vårdcentra­lerna i Söderort skiljer sig mycket. Nu vill Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S) göra vården mer jämlik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden