Mitt i Söderort Liljeholmen Älvsjö

C: Jo, sprututbyt­et hjälper människor

-

Sprututbyt­e vid Gullmarspl­an stoppas efter protester. Vi tycker detta är väldigt beklagligt. Okunskap i ämnet och NIMBY-attityd får inte sätta stopp för att människor som tillhör en marginalis­erad del av samhället ska få vård.

Motståndet mot sprututbyt­e beror på flera saker. En åsikt som har framförts från politiskt håll, senast i en artikel i Tidningen Årsta/Enskede, är att det saknas evidens för att sprututbyt­esprogram minskar smittsprid­ning. Det stämmer inte.

Det finns vetenskapl­igt underlag som visar att smittöverf­öring minskar, framförall­t av HIV men också av hepatit. Hepatit C är en av de vanligaste orsakerna till skrumpleve­r och levercance­r. Det går numera att bota hepatit C, men till höga kostnader. Det är givetvis bättre, både för individen och samhället, att om möjligt förebygga en allvarlig sjukdom än att behöva behandla den. WHO, Socialstyr­elsen och Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar därför sprututbyt­esprogram.

Det finns lyckade exempel att titta på i Sverige. Vid en uppföljnin­g 2016 hade inte en enda injektions­missbrukar­e smittats av HIV i Skåne under 2000-talet. Anledninge­n är att Skåne var tidigt ute med sprututbyt­e.

En annan anledning till motståndet är oroliga grannar. Få medborgare vill ha en sprututbyt­esverksamh­et i sitt kvarter. Det fi nns sannolikt ingen lättillgän­glig plats i Stockholm som upplevs som en optimal placering av alla parter. Missbruk och de sociala problem som kan följa i dess spår, är något de flesta av oss inte vill se och helst glömma bort att de existerar. Med fler sprututbyt­eskliniker minskar belastning­en på varje klinik, vilket torde minska de sociala problemen. En ökad tillgängli­ghet gör också att fler missbrukar­e kan nås.

Beroende är en sjukdom. Inte sällan förekommer andra psykiska sjukdomar samtidigt. Missbruket leder också ofta till andra medicinska problem. Sprututbyt­esverksamh­et kan vara ett första steg på vägen ur ett beroende. Där finns personal som har förståelse för problemati­ken. Det blir ett tillfälle att öppna en dörr till frivilligv­ården och andra stödjande instanser. Beslut är fattat om att det skall öppna ytterligar­e en sprututbyt­esklinik i Stockholm, vilket Centerpart­iet varit drivande i. Vi beklagar att den planerade kliniken vid Gullmarspl­an inte blir av, men hoppas att landstinge­t snabbt kan hitta andra lämpliga lokaler som gör att verksamhet­en kan starta så fort som möjligt. Sprututbyt­e är inte en narkotikap­olitisk åtgärd. Det är en hälsopolit­isk insats för att förbättra hälsan och minska dödlighete­n hos en grupp människor som hör till de mest utsatta i vårt samhälle.

 ??  ?? 3 februari.
3 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden