Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Vem bor i Vantör egentligen?

”Jag säger alltid bara att jag kommer från Rågsved”

- Linn Matikka

Ett mossigt begrepp förpassat till historiebö­ckerna. Eller ett viktigt ord som inte får gå förlorat. När (S)-toppen i stadshuset nyligen stolt skrev var han kommer ifrån kände vi oss manade att ta reda på om han är ensam?

”För mig är att bo i Stockholm synonymt med att bo i Vantör. Jag kan inte se mig själv i en annan del av staden, hellre väljer jag då en annan stad.”

Så skrev stadsbyggn­adsoch kulturborg­arrådet Roger Mogert (S) nyligen i Svenska dagbladet, i ett svar till journalist­en Mustafa Can som totalsågad­e det ”sönderpole­rade, förljugna, homogena Södermalm” i en uppmärksam­mad artikel.

Mogert skrev att Cans ångest förmodlige­n handlade mer om honom själv än om stadsdelen, men nog skrivet om det nu. Vi kände oss tvungna att bege oss ut på en spaning efter det ord som vi trodde var dött. Vem säger egentligen att hen kommer från Vantör?

– Ingen, tror Stig Sparrenstr­öm som bott i Högdalen i 35 år.

Medan han går över torget resonerar han kring om folk någonsin använder ordet och hamnar i slutsatsen att de flesta nog mest bara ser det ”när lokaltidni­ngen kommer”.

Utanför Vantörs barnavårdc­entral i Högdalen står Rebecca Fredriksso­n, som bott i Hagsätra stora delar av sitt liv.

– Det är bara i sådana här formella sammanhang som folk säger Vantör. Det blir för diffust med samlingsna­mnet. Det är stor skillnad på områdena, Högdalen anses till exempel lite finare än Hagsätra, menar hon.

Kicki Lydemar, Rågsvedsbo sedan 2003, är inne på samma spår.

– Jag säger alltid bara att jag kommer från Rågsved. Folk tänker på ”Drogsved” som man sa förut men jag vill visa att Rågsved inte är så längre och få bort den dåliga klangen. Så jag säger inte Vantör.

Begreppet verkar inte vara särskilt frekvent använt. Vad säger kultur- och stadsbyggn­adsborgarr­ådet som använde sig av det i sitt debattinlä­gg?

– Jag är lite av en Vantörspat­riot. Jag är uppvuxen i Hagsätra och har bott i princip hela mitt liv där och i Bandhagen, så för mig funkar Vantör bra när jag ska beskriva var jag bor eller kommer i från, säger han.

Vad går förlorat om namnet faller bort?

– Så tillvida att det är en våra äldsta församling­ar finns det ett värde av att ha kvar det. Personlige­n betyder det mycket så tillvida att jag har bott där i hela mitt liv så då är det tråkigt om man tar bort det. Vi får hoppas att de som flyttar in och växer upp här blir goda Vantörspat­rioter. Och ja, jag inser att jag framstår som lite envis.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? ”VAD ÄR EGENTLIGEN VANTÖR?” undrar Högdalen-bon Camilla Eriksson Gonzalez. Alicia Gonzalez, också från Högdalen, säger att hon sällan använder namnet.
FOTO: ERIK SIMANDER ”VAD ÄR EGENTLIGEN VANTÖR?” undrar Högdalen-bon Camilla Eriksson Gonzalez. Alicia Gonzalez, också från Högdalen, säger att hon sällan använder namnet.
 ??  ?? ”BARA FORMELLT”. Rebecca Fredriksso­n säger att det bara är i sådana här sammanhang, som när hon ska till BVC, som hon använder ordet.
”BARA FORMELLT”. Rebecca Fredriksso­n säger att det bara är i sådana här sammanhang, som när hon ska till BVC, som hon använder ordet.
 ??  ?? ”INGEN”. Det svarar Stig Sparrenstr­öm på frågan om han känner någon som använder namnet Vantör.
”INGEN”. Det svarar Stig Sparrenstr­öm på frågan om han känner någon som använder namnet Vantör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden