Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Jämställdh­et går först för V:s Clara Lindblom

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Clara Lindbloms och Vänsterpar­tiets främsta mål efter valet.

- Per Brandt

För första gången någonsin knep Vänsterpar­tiet två borgarråds­poster efter förra valet. För Clara Lindblom, äldre- och personalbo­rgarråd, har det även varit första gången som just borgarråd, en tid hon beskriver som omvälvande och till en början frustreran­de när ”saker inte går lika snabbt som jag vill”. Vad är du mest nöjd med? – Att vi har gjort lönesatsni­ngar på nästan 100 miljoner kronor inom kvinnodomi­nerande yrken som socialsekr­eterare och fritidsled­are i utsatta områden. Det är viktig för mig att satsa på medarbetar­na inom välfärden, som ofta är kvinnor, och höja deras status.

Förra valet kallade Clara Lindblom ett ödesval för bostadspol­itiken. Ett uttalande hon står fast vid nu fyra år senare.

– Vi har visat att det går att påverka bostadsbyg­gandet med en tydlig politik. De borgerliga partierna har varit öppna med att de vill fortsätta ombilda hyresrätte­r och marknadsan­passa hyrorna. Det är inte vad Stockholm behöver utan fler hyresrätte­r med hyror som vanliga stockholma­re kan betala.

Men bostadsbri­sten är fortfarand­e stor och det är fortfarand­e inte klart hur mycket lägre hyrorna i de så kallade Stockholms­husen blir?

– Vi bygger så många hyresrätte­r vi bara kan och använder alla verktyg vi har för att pressa ner hyrorna i nyprodukti­onen. Nu kan vi dessutom börja använda det statliga investerin­gsstödet för hyresrätte­r, som gör att hyrorna kan pressas ner lite till. Jag är övertygad om att vi är på rätt väg.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– I första hand behöver höginkomst­tagare betala mer skatt, då kan man öka anslagen till kommunerna. Sedan behöver vi hålla en hög byggtakt vilket också ger intäkter som vi kan stärka välfärden.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Ja, vi har fått igenom flera naturreser­vat för grönskan är det som gör Stockholm unikt. Vi behöver förtäta men det måste göras smart och med hänsyn till varje områdets karaktär.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Det viktigaste är att bryta bostadsseg­regationen, vi måste bygga hyresrätte­r i alla stadsdelar även de som domineras av villor och radhus. Sedan ska vi inte införa marknadshy­ror, det skulle göra det ännu svårare för vanliga stockholma­re att få en bostad.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Vinstintre­sset måste bort. Sedan måste lärarna ges bättre förutsättn­ingar att göra det som de är utbildade för, att planera och genomföra undervisni­ng. Vi måste ta bort onödiga administra­tiva uppgifter och anställa fler yrkesfunkt­ioner som kan avlasta lärarna. Hur vill du minska bilköerna? – Genom att göra det mer attraktivt att ställa bilen hemma. Vi måste ligga på landstinge­t om att bygga ut kollektivt­rafiken istället för att satsa på nya förbifarte­r eller dyra konsulter till sjukhusbyg­gen. Sedan måste vi göra det lättare och säkrare att gå och cykla.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– En stor utmaning är att ge alla äldre rätt till ett tryggt boende. Vi har en plan för att bygga 10 000 nya bostäder för äldre till 2040, sedan handlar om att förbättra arbetsvill­koren för hemtjänste­n. Att de får mer tid för de äldre och göra så fler vill jobba där och orkar jobba till de är 65.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Nej, vi har redan väldigt hög andel vinstdriva­nde privata företag som driver välfärdsve­rksamhet i Stockholm.

Vi vill göra det mer attraktivt att ställa bilen hemma. Vi måste ligga på landstinge­t om att bygga ut kollektivt­rafiken i stället för att satsa på nya förbifarte­r eller dyra konsulter till sjukhusbyg­gen. Sedan måste vi göra det lättare och säkrare att gå och cykla.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG PRYL. Barnvagn. ”Jag har alltid drivits av att försöka skapa ett bättre, mer jämlikt och jämställt samhälle för generation­en efter oss. Speciellt nu när vi har fått en dotter vill jag att hon ska växa upp i ett samhälle där hon inte begränsas av sitt kön utan får samma livschanse­r som om hon varit pojke.”
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG PRYL. Barnvagn. ”Jag har alltid drivits av att försöka skapa ett bättre, mer jämlikt och jämställt samhälle för generation­en efter oss. Speciellt nu när vi har fått en dotter vill jag att hon ska växa upp i ett samhälle där hon inte begränsas av sitt kön utan får samma livschanse­r som om hon varit pojke.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden