Mitt i Söderort Årsta, Enskede

HÄR ÄR NYA HETA BADPARADIS­ET I SÖDERORT

Men hur rent är egentligen vattnet?

- Johann Bernövall

Den här sommaren har Liljeholms­kajen fått ett rejält uppsving i popularite­t bland både soldyrkare och badfantast­er. Men hur rent är egentligen vattnet?

Liljeholms­kajen växer och badgästern­a med den. Det upplever soldyrkarn­a Johanna Lidberg och Joel Daver som har bott här i fem år.

– I år upplever jag att det är mer folk än någonsin på Kajen. När vi flyttade hit var känslan att det var vi som bor här som gick ned i morgonrock och tog ett dopp, så är det verkligen inte längre, säger Johanna och får medhåll från Joel:

– Min bild är att det här börjar bli mer som Hornsbergs strand. Ett ställe dit folk från hela staden åker för att bada. Det är ingenting som stör mig, det är bara kul.

En bit bort, i skuggan, sitter ett par andra Liljeholms­bor. Maria Gustafsson och Marcus Hultin, med barnen Hugo och Ebba. De delar bilden av att Liljeholms­kajen är på väg att bli lite av ”nya Hornsbergs strand”. Men några problem med högljutt festande till sent på natten och buskörning med jetski, som Hornsberg haft sin beskärda del av, är inget man upplever finns än.

– Nej, min känsla är att det är rätt lugnt trots att har blivit allt mer folk. Sen får man ju ha lite tålamod också när man bor på en sådan här plats. Jag vet ju själv hur det var när man var yngre, så lite får man tåla, säger Marcus.

Jakob Delsinger, som bor i Enskede, har fått med sig kompisarna Alexander Persson från Kungsholme­n och Henrik Waldenstam från Värmdö till en baddag vid Liljeholms­kajen. Att behöva åka en bit för att bada här är inget problem, enligt killarna.

– Det här är ändå lätt att ta sig till, man slipper sitta på en varm buss inne i stan. Dessutom känns det nytt och fräscht, förklarar Jakob.

Ett faktum som de nyfrälsta badarna kanske inte känner till är att den som hoppar i plurret vid Liljeholms­kajen gör det på egen risk. Den räknas inte till ett av Stockholms 31 offentliga bad och därmed görs inga tester på vattenkval­iteten. Men enligt Katarina Luhr (MP), miljöborga­rråd i Stockholms stad, är det inte förbjudet att bada här.

– Det finns inga garantier för platserna som vi inte gör mätningar på. På en plats som Liljeholms­kajen där det byggs mycket finns alltid risker att någonting rivs upp ur jorden och skapar förorening­ar.

Liljeholms­kajen är dock en av de platser där staden i framtiden planerar att upprätta ett officiellt offentligt bad.

Sen får man ju ha lite tålamod också när man bor på en sådan här plats.

 ??  ??
 ?? FOTO: FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NJUTER. Att lapa sol på Liljeholms­kajen blir allt mer poppis.
FOTO: FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NJUTER. Att lapa sol på Liljeholms­kajen blir allt mer poppis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden