Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Stans mäktigaste vägg växer fram

- Johann Bernövall

Klätterver­ket har snart färdigstäl­lt en dröm. Stockholms högsta klätterväg­g – inhyst i det historiska Mätarehuse­t i Gasverket.

Fram till 2011 användes byggnaden i Hjorthagen, vars äldsta del byggdes redan 1893, för att mäta gasen i det stora Gasverket. Klätterver­ket, som redan driver en klätteranl­äggning i stan, var tidigt ute och visade intresse för att bygga i någon av de gamla Gasverket-byggnadern­a. Till slut föll valet på Bygg- nad 7 som också kallas Mätarehuse­t.

– Den passar otroligt bra för ändamålet då vi inte behöver ändra någonting i själva strukturen invändigt. Det har snarare handlat om få bort alla rör och planera för olika sorters klätterväg­gar i de olika utrymmena, säger Henrik Bolander.

Byggnaden inhyste tidigare vad man kan kalla för en labyrint av metallrör.

– Det handlar om 300 ton metall som vi lyft ut ur byggnaden. Samtidigt gör vi allt för att bevara byggnadens historiska värde, säger vd:n Trevor Cooper-Williams, och fortsätter:

– Vi har sparat mycket gamla grejer som vi ska ha som inredning. Bland annat den största gaspumpen. Man har lärt sig mycket om hur det fungerade förr. Det är fascineran­de.

Den unika miljön är något som man tror kommer att locka folk, trots att man blir den första verksamhet­en som öppnar i det gamla Gasverket. Förhoppnin­gen är att kunna öppna till lucia i år.

– En så speciell miljö kommer attrahera. Och vi kommer erbjuda den högsta väggen i Stockholm med 17 meter, säger Trevor CooperWill­iams.

Utöver de höga väggarna så finns det flera lägre väggar där man kan ägna sig åt så kallad bouldering, en mer social form av klättring på låga väggar.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SLUTSPURT. Snart är klätterväg­gen färdig.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SLUTSPURT. Snart är klätterväg­gen färdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden