Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Stadion byggs om – av japaner

- Johann Bernövall

Från och med fredag 10 augusti så stängs Stockholms stadion av. Nu kan vi avslöja att den under en veckas tid ska användas som inspelning­splats för en japansk filminspel­ning.

Det handlar om den japanska historiska miniserien ”Idaten: Tokyo Olympic banashi”, som delvis kommer att utspela sig på Stockholms stadion. Delar av handlingen tar nämligen plats under olympiaden i Stockholm 1912.

– Det är en jätteinspe­lning och vi ska bygga om hela sta- dion så att den ser ut som under OS 1912. Vad jag hört så kommer det vara upp emot 100 statister på plats. Arbetet börjar på fredag 10 augusti och kommer att pågå under drygt en vecka, säger Johnny Costmar som är ansvarig för Stadion på Stockholms stad.

Från svensk sida är det produktion­sbolaget HeyFilms som deltar i arbetet med inspelning­en. De vill dock inte prata med tidningen ännu, men hälsar att man kan följa deras arbete på bolagets sociala medier.

Kopplingen mellan Japan och OS i Stockholm är inte något nytt påhitt. Länge fanns en levande myt om att en japansk löpare försvann i samband med maratonlop­pet under OS 1912. Men många år senare, på 1960-talet, uppdagades att löparen, som hette Shizo Kanaguri, helt enkelt hade brutit loppet och levde ett liv i Japan – ovetandes om att han uppnått mytologisk status i Sverige.

Om det är denna historia som den japanska miniserien handlar om har tidningen inte lyckats fastställa, men Shizo Kanaguri ingår åtminstone i rollistan.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN ?? SVUNNEN TID. Så här såg Stockholms Olympiasta­dion ut under OS 1912.
FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN SVUNNEN TID. Så här såg Stockholms Olympiasta­dion ut under OS 1912.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden