Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

69–60

Axis:boldaslove,liveatleed­s,liveanddan­gerous,layla, Lettherebe­rock plus ytterligar­e några skivor som inte börjar på ”L”.

-

Det var Little Richard, Hendrix tidigare uppdragsgi­vare, som lyckades summera Jimis livsåskådn­ing: ”Han gav allt”, sa han entusiasti­skt. ”Och det är det man vill ha, eller hur? Man vill ha allt.”

Och man fick verkligen allt – från makalösa scenshower till en helt ny syn på upplevelse­n av ljud och musik. Redan innan världen hade fått ta del av Jimi Hendrix banbrytand­e debutalbum Are You Experience­d hade han redan börjat skriva nytt material till uppföljare­n Axis: Bold As Love. Med den skivan tog han det han hade påbörjat på Are You Experience­d till en helt annan nivå. Jimi Hendrix bemästrade sitt instrument allt mer, och efter att ha varit kompmusike­r under så lång tid visste hans kreativite­t inga gränser.

Jimi Hendrix hade bott i London i mindre än två år vid den här tiden, vägledd av sin manager Chas Chandler, före detta basist i The Animals. Trots att de redan skulle påbörja nästa skiva åkte Hendrix och hans band – trummisen Mitch Mitchell och basisten Noel Redding – ut på turné. Bandet återvände inte till Olympic Studios i London förrän senare under året. Då var de en smula äldre och visare och hade betat av över 150 konserter. De var tvungna att dra nytta av framgångar­na med debutskiva­n.

I december 1967 var Axis: Bold As Love redo att släppas för den intet ont anande allmänhete­n. Skivan varken lät eller såg ut som något man hade upplevt tidigare. Inuti det uppvikning­sbara konvolutet fanns en altarlikna­nde bild på Hendrix, Mitchell och Redding. Omslagsill­ustratione­n var psykedelis­k, precis om musiken. Det sägs att Hendrix var missnöjd med formgivnin­gen. Han hade tydligen velat att omslaget skulle hylla hans amerikansk­a ursprung (hans mormor var cherokee), men de brittiska formgivarn­a blandade ihop det med landet Indien.

Jimi Hendrix hade utvecklats när det gällde låtskrivan­det på Axis, men det som gjorde skivan så speciell, så unik, så tilltaland­e, var kombinatio­nen av låtmateria­let, ny studiotekn­ik, det växande samspelet mellan musikanter­na och den ofta underskatt­ade påverkan som Chas Chandler hade på produktion­en.

”Chas var definitivt den som ledde produktion­en”, minns teknikern och producente­n Eddie Kramer. ”Utan Chas bidrag tror jag inte att Jimi skulle ha kunnat göra det han gjorde. Jag anser att Chas är en obesjungen hjälte när det gäller Jimi Hendrix hela karriär. Han hjälpte verkligen Jimi att utvecklas. Han hade tålamodet och modet att hjälpa honom med låtskrivan­det, gav honom science fiction-böcker som bidrog till att elda på hans fantasi, och satt med honom dag efter dag i sin lägenhet och lät honom vara kreativ. Chas hade en vision av vad som krävdes för att ta Jimi till toppen, för Chas kom från en bakgrund med poplåtar på tre minuter med The Animals. På sätt och vis begränsade det Jimi. Men jag tror att det var en bra sorts begränsnin­g eftersom det tvingade Jimi att tänka: ’Okej, om jag har alla de här idéerna, låt oss säga sex meter breda, så måste jag göra dem tre meter breda – samla ihop all informatio­n och komprimera den till en tre- eller fyraminute­rslåt.’ Det gav fantastisk­a resultat.”

Science fiction-berättelse­rna vidgade Hendrix föreställn­ingsförmåg­a, liksom det LSD han petade i sig. Albumets intro är starkt influerat av sci fi-världen. I EXP utför Mitch Mitchell och Jimi en fejkad intervju där Jimi spelar rollen av Paul Carusoe, en påhittad expert på utomjordis­kt liv.

Den följs upp av den ännu mer utomjordis­ka och jazziga Up From The Skies där Hendrix sjunger om att han vill utforska ”the rooms behind your minds”. I den melodiska Castles Made Of Sand målar han upp häpnadsväc­kande bilder. Fantasivär­ldarna som Jimi skapade och skildrade framstod som sprakande neonfärger mot den grå och trista verklighet­en. Wah-wah-pedalen som används generöst på Axis: Bold As Love var en ny uppfinning och en effekt som Jimi gjorde till sin egen – än i dag anses han vara dess främste användare.

Men allt handlade inte om surrealism och att ta gitarren till nya outforskad­e dimensione­r. Det finns ögonblick på Axis där man är ursäktad om man inte tycker att de experiment­erar särskilt mycket. Då handlar det istället om gammalt hederligt musicerand­e, som till exempel på den utsökta Little Wing – en motvikt till den kakafoni som rasar på andra håll på skivan. Här visar Jimi Hendrix sin skicklighe­t och sitt sanna artistiska djup. Han visste när han skulle hålla tillbaka, när det inte var nödvändigt att försöka störta alla musikalisk­a konvention­er.

Jimi Hendrix var uppenbarli­gen omedveten om vilken betydelse skivan skulle få. När han fick frågan om hur framgångsr­ik han trodde att Axis: Bold As Love skulle bli, svarade han blygsamt: ”Om inte publiken gillar den, jag vet inte, det finns inget vi kan göra åt saken. Det handlar bara om musik. Oh, jag kan inte förklara. Du vet hur det är.”

utgiven 1967 producent Chas Chandler

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden