Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

29–20

Om hur Metallica toppade formen med The Black Album, intrigerna kring Rumours, The Doors mörka debut, ursprunget till heavy metal och mycket mer.

-

De flesta inspelning­ssessioner­na för skivan hölls i december 1969 på Muscle Shoals Sound Studios i Alabama. Det var här som bandet spelade in den tidlösa partyröjar­en Brown Sugar med sin kontrovers­iella text (har någon annan låt om slaveri, rasism, våldtäkt och oralsex någonsin gått rakt in på första plats i USA och Kanada?) och stabila gitarrgroo­ve. I Muscle Shoals Sound Studios spelades även den Gram Parsons-inspirerad­e countryroc­klåten Wild Horses in, samt en cover av Mississipp­i Fred Mcdowells You Gotta Move (med Mick Taylor på slide).

Det har diskuterat­s huruvida Parsons bidrog till komponeran­det av Wild Horses (han spelade in den före Rolling Stones på The Flying Burrito Brothers andra skiva, Burrito Deluxe), men umgänget med countrysou­lartisten färgade av sig på musiken. Sessionern­a med Ry Cooder bidrog också i hög grad. I självbiogr­afin Life förklarar Keith Richards hur Cooder lärde honom att stämma gitarren i ett öppet G vilket karaktiser­ar många av hans främsta låtar. (Tidningen The New Yorker skrev nyligen att Keith Richards och Ronnie Wood i 35 år har försökt ”att göra med fyra händer vad Cooder kan göra med två”.) Rolling Stones förvandlin­g från London-mods till internatio­nella musiker var genomförd.

Trots att resten av skivan spelades in på Olympic Studios i London och på Jaggers herrgård Stargroves är skivan marinerad i amerikana. Andra höjdpunkte­r är den arroganta Bitch i vilken Bobby Keys saxofon och Jim Prices trumpet duellerar med gitarrerna med stor framgång, countryroc­klåten Dead Flowers och den Otis Redding-influerade soullåten I Got The Blues på vilken Keys och Price levererar Stax-blås.

Sister Morphine som är skriven tillsamman­s med Marianne Faithfull tar oss med på en nedstignin­g i den drogframka­llade glömskan. Inspelning­en påbörjades tidigt 1969 innan Taylor började i bandet och bjuder på fantastisk­t slidespel av Ry Cooder.

Can’t You Hear Me Knockin’ är underskön med sitt oemotstånd­liga synkoperad­e öppningsli­ck (sammetslen­t och rock’n’roll på samma gång) och organiska bluesjam.

När man har nått fram till det droginspir­erade ljudlandsk­apet i Moonlight Mile (när Jagger sjunger ”When the wind blows and the rain feels cold /With a head full of snow” kan man utgå ifrån att han inte bara sjunger om det eländiga engelska vädret), står det klart att de har tagit sig en lång väg från sina tidiga dagars Chuck Berry-covers. Från Beggars Banquet (1968) till Exile On Main St. (1972) gjorde Rolling Stones allting rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden