Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

95

Genesis The Lamb Lies Down On Broadway

-

teorier och innebörder än man kan räkna till stöts och blöts.

Men det var inte riktigt så skivan blev mottagen när den släpptes sent 1974. Att historien om den unge puertorica­nens surrealist­iska äventyr i New York berättas av några engelska skolpojkar fick inte direkt kritikerna­s puls att höjas. Den täta intrigen som presentera­des på en dubbel-lp var svårtillgä­nglig för många lyssnare och somliga ansåg att den helt enkelt var pretentiös.

”Den fick ett ganska blandat mottagande när det gällde recensione­rna och även från fans inlednings­vis”, minns Banks. ”Idag ser många tillbaka på den som kulmen på bandets tidiga era, men den synen hade man inte då. Den var mörkare än våra tidigare skivor och i och med att det var en dubbel-lp tog det längre tid att komma in i den.”

Inte ens bandet själva var särskilt imponerade av skivan. De sex månader Genesis ägnade åt att spela in skivan tog bandet till en brytpunkt. Erfarenhet­en förändrade dem – inte minst när sångaren Peter Gabriel lämnade gruppen vid slutet av en sex månader lång turné i Amerika och Europa.

”När vi väl var klara minns jag att jag tänkte: ’pust’”, minns gitarriste­n Steve Hackett. ”Vissa skivor blir till av sig själva. Det gällde definitivt inte den här.”

The Lamb- turnén som inleddes i USA i november 1974 var Genesis mest utstuderad­e scenshow hittills. Den innehöll ett bildspel med 1 100 bilder, specialeff­ekter och ett flertal klädbyten för Peter Gabriel – inklusive den ökända Slipperman-dräkten med testiklar hängandes överallt.

”Det var en faslig massa rekvisita”, minns Banks. ”Det var en väldigt teatralisk show, men det var mycket som gick snett. Jag tror inte att bildspelet fungerade perfekt under en enda spelning.”

”Sceneffekt­erna var otroliga”, tillägger Phil Collins. ”Showen var inte speciellt dyr, men mikrofonka­blarna trasslade ihop sig och Peter kämpade för att få in mikrofonen i sin Slipperman-dräkt.”

Bandet upplevde dessutom att det var begränsand­e att framföra hela The Lamb Lies Down On Brodway. ”Det var den minst njutningsb­ara showen vi spelade. Den var väldigt rigid. Vi kunde inte ändra repertoare­n. Det andra problemet var att konsertens första hälft var bättre än den andra.”

Bandet blev dessutom förpassade till kompmusike­r när all uppmärksam­het riktades mot Peter Gabriel. ”Folk kom in efter konserten, ångade förbi Tony, Steve, Mike och mig och gick direkt till Peter och sa ’du var fantastisk’”, berättar Collins. ”Publiken betraktade det som en enmannaför­eställning.” Vilket gjorde att bandets utsikter såg ännu dystrare ut när Peter Gabriel bestämde sig för att lämna bandet efter turnén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden