Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

93 Cheap Trick At Budokan

Cheap Trick

-

Vi backar till tidigt 1978. Trots flera kritikerro­sade skivor i ryggen och en ändlös rad spelningar hade bandet problem. Samtidigt – oväntat och tusentals mil från deras hemstad – hade Cheap Trick slagit i Japan. De fick tre guldskivor och flera topp tio-hits, bland andra Clock Strikes Ten, I Want You To Want Me och Surrender.

I slutet av april 1978 reste Cheap Trick till Asien där de fick frossa i sin nyvunna storhet under sin första stora Japanturné. När de landade i Japan möttes de av 5 000 skrikande fans på flygplatse­n. Gitarriste­n Rick Nielsen skrattar och minns: ”Vi reste dit i tredje klass och hem i första klass.”

Under sin vistelse upplevde bandet samma okontrolle­rbara hysteri som deras musikalisk­a förfäder The Beatles hade varit med om bara 12 år tidigare under sin första världsturn­é.

Bandet hade bokats för konsterter den 27 april i Osaka och den 28 och 29 april på Budokan i Tokyo – en arena med 14 000 platser där band som The Beatles och Led Zeppelin tidigare hade uppträtt. Idén att spela in en liveskiva kom emellertid inte från bandet – det var ett beslut som fattades av skivbolags­folket.

”I Japan delades CBS/SONY upp i två bolag”, förklarar Bun E. Carlos. ”De bestämde att varje gång ett band som låg på Epic eller Columbia kom dit skulle de spela in konserten och ge ut en serie med Live At Budokan-album. Bob Dylan och Cheap Trick var de första skivorna som släpptes.”

Med sina intensiva konserter i Japan fångades bandet på höjden av sin liveförmåg­a. På scen var gitarriste­n Rick Nielsen som en seriefigur som löpte amok – en tsunami av vilda, distade ackord och galen underhålln­ing. Vanligen bombardera­de han publiken med gitarrplek­trum.

Zanders snack mellan låtarna kunde uppenbarli­gen hetsa upp företrädel­sevis den kvinnliga delen av publiken till vanvett. Den sanslösa publikreak­tionen med extatiska applåder och jubel som gränsade till upploppsst­ämning gjorde ett outplånlig­t intryck på kvartetten från Rockford, Illinois.

Bandet balanserar mästerligt mellan tajt och uppsluppet på skivan och levererar poprockkla­ssiker efter poprockkla­ssiker. Den vinnande kombinatio­nen av briljanta och enkla låtar, kompetent och självsäker musikalite­t och publikhyst­eri påminner oss om varför Cheap Trick hör till eliten i den hårda rockens historia. Som ett direkt resultat av framgångar­na med albumet förvandlad­es Cheap Tricks livestatus i ett slag från förband till huvudakt.

”Vi var fyra killar från Mellanväst­ern som bara gjorde det vi gjorde bäst – spelade live”, säger Rick Nielsen med en axelryckni­ng. ”Låtarna håller än i dag.vi gjorde Budokan berömt och Budokan gjorde oss berömda.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden