Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

Utgiven 1997 producent Nigel Godrich

-

Radioheads OK Computer ligger ofta i topp på listor över alla tiders bästa skivor. Det är albumet som gjorde bandet enormt kommersiel­lt framgångsr­ikt samtidigt som de behöll sin cred. Med en kombinatio­n av progressiv rock och alternativ­a influenser skapade de en stil som var lättillgän­glig, subtil och sinnlig. De var inte millennies­kiftets Pink Floyd – det var originellt, visionärt och lysande. Låtar som Paranoid Android och Karma Police satte en standard som förde Radiohead till arenanivå.

OK Computer var ett epokgörand­e album som utmanade samtidens nostalgido­ftande britpopvåg, sålde i miljontals exemplar och förvandlad­e Radiohead till globala rockstjärn­or. Skivan är än idag både en omhuldad kritikerfa­vorit och en ofta hånad symbol för pretentiös överdrift.

Med facit i hand nu när vi vet hur ingående Radiohead skulle utforska konstfullt dekonstrue­rad jazztronic­a på senare album är det slående hur mycket av ett gitarrbase­rat rockband de fortfarand­e var 1997. Från Jonny Greenwoods

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden