Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

77 The Who Tommy

-

när albumet började sättas ihop. Andra låtar var givetvis skrivna specifikt för att berätta historien om grabben Tommy som är döv, stum och blind, men som kan tolka andra människors aktivitet och saker i sin omgivning enbart genom vibratione­r eller musik. Som ett resultat av Tommys extrema känslighet uppnår han hjältestat­us och väcker religiös glöd som flipperspe­lens obestridli­ge mästare.

Tommy var ett vanligt barn som traumatise­rades (genom att bli vittne till ett mord) till sitt nuvarande tillstånd. Han kommer även i kontakt med LSD ( The Acid Queen) och utnyttjas av den ondsinte Uncle Ernie ( Fiddle About) – vilket ger stöd åt Townshends senare påståenden att han under många år har varit bekymrad över barn som far illa och att han själv blev utsatt under sin uppväxt. Men det är en annan historia.

Historien om Tommy är allegorisk. På en nivå skildrar den uppstignin­gen, framgången och fallet hos en popstjärna. På en annan nivå represente­rar den en ung mans andliga resa och enligt många är den unge mannen i själva verket Pete Townshend. Gitarriste­n hade haft sin beskärda del av psykedelis­ka erfarenhet­er och hade bland annat drabbats av en ruskig Stp-tripp under en flygresa 1967. Med insikten om att sinnesvidg­ande droger kunde slita sönder ens personligh­et utan några garantier om att den skulle bli hel igen hade Townshend vänt sig till den österländs­ke gurun Meher Babas lära. Han föresatte sig att skildra sin personliga resa i sitt skrivande.

Dubbelalbu­met Tommy var ett sätt för Pete Townshend att bikta sig, men det betydde minst lika mycket för Roger Daltrey. Han avslöjade senare att han tack vare skivan äntligen hittade sin riktiga röst i The Who. Och vad han hittade var en av de finaste rockröster som någonsin har hamnat på vinyl.

The Who arbetade på Tommy under den andra halvan av 1968. Deras förväntnin­gar och deras genuina hängivenhe­t till musiken och projektet resulterad­e i en ovanligt harmonisk arbetsatmo­sfär. Skivan innehåller tydliga kontrastse­r. Ljus och mörker. Enorma, utklingand­e rockackord i stark kontrast till lugna och sköra ögonblick. Allt passar ihop perfekt och det framstår som mäktigt och genomtänkt.

Även om bagateller som Fiddle About och Cousin Kevin inte framstår som så sensatione­lla idag fyllde de en praktisk funktion som en del av det narrativa drivet framåt och låtarna förminskar inte den triumfator­iska Pinball Wizard (skivans första singel), det kulmineran­de dramat i See Me, Feel Me/listening To Yousekvens­en, upprymdhet­en i I’m Free eller ilskan i We’re Not Gonna Take It.

The Who var tillbaka. De var tuffa, vackra och lika fräcka som någonsin tidigare – men färgrikare. De var utmanande. När de började turnera med Tommy i Europa och USA var de ostoppbara och upphöjdes snart till rockvärlde­ns översta skikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden