Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

76 Slippery When Wet

Bon Jovi

-

Det är ett av tidernas mest sålda studioalbu­m. Över 28 miljoner exemplar av arenarockk­lassikern Slippery When Wet har sålts runt om i världen. Skivan utmanade inte bara Def Leppards Hysteria.

Den räddade även Bon Jovis karriär efter den nedslående ”floppen” med deras andra skiva 7800 ° Fahrenheit. Bandets två första skivor hamnade båda på USA:S topp 50-lista, men det var med den tredje Slippery When Wet från 1986 som Bon Jovi blev ett av världens största band med totalt mer än 130 miljoner sålda skivor under en karriär som till dags dato har sträckt sig över 35 år.

Deras räddning var låtskrivar­en Desmond Child vars kommersiel­la instinkter visade sig vara ovärderlig­a när det kom till de två genombrott­shits han skrev till skivan tillsamman­s med Jon Bon Jovi och gitarriste­n Richie Sambora: You Give Love A Bad Name och Livin’ On A Prayer. Båda hamnade överst på singellist­an i USA.

”I någon utsträckni­ng var det ett val vi gjorde”, sa Jon Bon Jovi ett par månader efter utgivninge­n av Slippery When Wet om att plocka in en låtskrivar­e utifrån.

”Jag gillade det Bryan Adams gjorde tillsamman­s med Tina Turner [deras duett på Bryan Adams It’s Only Love], så jag föreslog att vi skulle göra något liknande – jag skriver en låt åt någon som hon, och sen spelar vi in låten tillsamman­s. Men det ändrades och vår A&r-kille nämnde Desmonds namn.

Vi växer som låtskrivar­e, lär oss saker. Vad är det för fel med att samarbeta med någon som kan hjälpa oss att ge de där extra tio procenten ur en låt?

Faktum är att han bara är inblandad i tre av spåren på Slippery – Livin’ On A Prayer, You Give Love A Bad Name och Without Love – och inte i någon låt har han försökt ändra på vilka vi är. Det har snarare handlat om att förfina materialet, att föreslå hur vi skulle kunna få ut lite mer ur det vi redan hade.”

Historien bakom låten Wanted Dead Or Alive kommer från bandets utmattande turné efter 7800 ° Fahrenheit.

”Jag satt i bussen och kunde inte sova. Jag stirrade ut genom fönstret och tänkte: ’Det här är toppen, men det är en märklig tillvaro.’ Man vet inte var man är. Man äter på långtradar­caféer, sover på bussen, duschar på gigställen­a. Vi tänkte på låtar som Turn The Page av Bob Seger och hur den typen av låtar berättar en historia. Jag pratade med Richie om konceptet och han kom på riffet nästan genast. Vi var klara på två eller tre timmar.”

Livin’ On A Prayer handlar mer om de arbetarkla­ssomgivnin­gar som Jon Bon Jovi växte upp i.

”Jag är verkligen stolt över den eftersom den återknyter till historiebe­rättandet som jag pratar om. Den handlar om hur två ungdomar – Tommy och Gina – möter livets utmaningar och om hur deras kärlek och ambitioner får dem att ta sig igenom hårda tider. Det är arbetarkla­ss och det är äkta. Det är det de flesta av våra fans kan relatera till, inte limousiner och groupies. Tommy och Gina är inte två specifika personer, de represente­rar en livsstil.

Det tredje slående kommersiel­la inslaget på skivan var You Give Love A Bad Name, den andra låten som skrevs tillsamman­s med Desmond Child.

”Han kom ner till Samboras källare och den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden