Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

75 Brothers In Arms

Dire Straits

-

”Vi lade mycket tid på repetition­er där vi labbade med olika idéer”, säger basisten John Illsley, ”så vi var ganska väl förberedda när vi åkte till Monserrat för att börja spela in. Sedan fick vi problem med bandspelar­en efter att vi hade varit där i tre veckor. Från en dag till en annan bestämde sig den digitala bandspelar­en för att radera ungefär sjuttio procent av allt vi hade spelat in. Det här var under den digitala inspelning­ens barndom och vi var tvungna att börja från början igen.”

”Monserrat var som Shangri-la”, säger keyboardis­ten Alan Clark. ”Det var den vackraste, mest fridfulla plats man kan tänka sig.

”Vi hade Omar Hakim [David Bowie, Sting, Madonna, Kate Bush, Miles Davis] på trummor på skivan och vi spelade in grundspåre­n på ungefär en vecka. Mark [Knopfler, gitarrist och sångare] ville lyssna på trumspåren först och så byggde vi resten utifrån dem. Ride Across The River och Why Worry gjordes båda på det viset. Vi hade en känsla av att Money For Nothing skulle bli ett klassiskt gitarriff redan första gången Mark spelade det.”

Innan Brothers In Arms gjorde Mark soundtrack­et till filmen Cal. Dire Straits manager Ed Bicknell minns: ”Vi körde upp till studion en dag och fastnade i trafiken. Han vände sig till mig och bad mig ringa killarna eftersom han hade fått ihop några låtar. Jag minns när jag kom till ett av deras rep och hörde Money For Nothing för första gången. När jag var agent turnerade jag med ZZ Top och jag var ett stort fan av det där fuzziga gitarrsoun­det som Billy Gibbons använder. Jag kan ha fel, men jag har en känsla av att Mark kan ha lyssnat en del på ZZ Top. Jag trodde att låten hade viss hitpotenti­al, men ingen kunde ha förutsett vad som skulle hända med skivan.

”Jag minns också när jag hörde Your Latest Trick i Monserrat, det är den enda av deras låtar där jag har haft någon musikalisk input. Den var ursprungli­gen en jazzig be-bop-låt, men det funkade inte, den hade ingen groove. Jag föreslog för Mark att han skulle prova bossa nova och utlämna ett av taktslagen, vilket han gjorde.

”Walk Of Life skulle egentligen inte vara med på skivan. Jag kom till studion i New York när Mark och [producente­n] Neil Dorfsman mixade om låten. Jag hade inte hört den tidigare. Mark sa att det skulle bli B-sidan. Jag sa till honom att det var en hitlåt och att den borde vara med på albumet. Den sålde faktiskt mer som singel än Money For Nothing. Mark var ett stort Animals-fan när han var ung och han brukade se dem i Newcastle City Hall. Alan Price brukade spela på en Farfisa-orgel och Mark försökte återskapa det soundet i Walk Of Life.”

Basisten John Illsley: ” Brothers In Arms- turnén var stor, det är en sak som är säker. Det var en insikt om att bandet hade nått en punkt som var ganska unik. Vi spelade låten Brothers In Arms som extranumme­r varje kväll och jag fick rysningar varje gång vi spelade den.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden