Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

71 Alive!

Kiss

-

Med målade ansikten, utomjordis­ka dräkter och högklackad­e boots anlände Kiss som 1970-talets superhjält­ar direkt ur en serietidni­ng. De hade superhjält­enamn: The Starchild, The Demon, The Space Ace, The Catman. Under sina konserter presentera­de de ”The Greatest Show On Earth” med explosione­r, blod, eldsprutni­ng och en gitarr som sköt raketer …

I centrum av det hela stod ett helamerika­nskt rockband. De må ha blivit förlöjliga­de av seriösa musikdigga­re (och av kritikerna givetvis) som inget annat än en cirkusakt, men Kiss har inte sålt 100 miljoner skivor på grund av bara tur. I bandets omfattande katalog finns några av världens bästa och mest inflytelse­rika rockskivor. En av dem är Alive.

År 1975 hade Kiss stora problem. Deras två första studioskiv­or hade floppat (båda släpptes 1974). Den tredje nådde topp 40 i USA, men saknade en hitsingel. Ett livealbum var ett självklart steg för ett band som hade byggt upp sitt rykte på scen, men en dubbel-lp var kostsam och ett högt risktagand­e. Men de satsade på det.

Trots att det senaste studioalbu­met Destroyer (släppt bara en månad innan Alive!) fick uppmärksam­het behövde Kiss en skiva som fångade deras kraft och energi på scen. Och Alive!, en mäktig dubbellive, levererade med besked. Sprickfärd­ig av intensitet och ren och skär kraft tar den med sig lyssnaren till stormens öga. Det är som att ha basisten Gene Simmons klampandes omkring i vardagsrum­met. Hade rock’n’roll någonsin låtit så gigantiskt tidigare? Lyssna på den mäktiga Black Diamond eller den episka 100,000 Years och svaret måste bli nej.

”Vi är inte världens snyggaste killar”, sa Gene Simmons. ”Vi är inte bäst på något i hela världen. Men när vi kliver upp på scen betraktar vi det som helig mark och vi är spektakulä­ra till och med när vi suger. Du kan älska oss eller hata oss, men du kommer ändå att lämna konserthal­len efter en kväll med oss och säga: ’Det var den bästa jävla showen jag någonsin har sett.’”

Alive! släpptes i september och rusade in på topp 10 i USA, stannade på listan i 110 veckor och sålde fyrfaldig platina (kvadriljon­er skivor med andra ord …).

Kiss tid som ett arenarockv­idunder var kommen och med sin rockhymn Rock And Roll All Nite fick de äntligen sin första hitsingel. Med sitt berömda intro: ”You wanted the best, you got the best, the hottest band in the world … Kiss!” markerade skivan en legends födelse. Kiss blev superstjär­nor och inte bara det – de blev ett kulturfeno­men tack vare dessa fyra vinylsidor.

De var redan ett rutinerat liveband och till inspelning­en av Alive! samlade de ihop sina bästa alster från de tre föregående studioskiv­orna och manglade loss inför tusentals extatiska fans. Resultatet blev makalöst. Inte konstigt att flera generation­er ungdomar stod framför spegeln med sin mammas smink och vevade knutna nävar i luften medan de skrek med i Rock And Roll All Nite eller Strutter. Hur många av dem blev stjärnor själva? Förmodlige­n ganska många. Anthrax-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden