Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

64 Derek & The Dominos Layla And Other Assorted Love Songs

- Bygger upp förväntnin­garna och följs av en desperat textrad som handlar om obesvarad kärlek:

varit i närheten av – och jag var med i det! Det var den mest oförfalska­de upplevelse jag har haft när det handlar om att spela in en skiva och sedan marknadsfö­ra den anonymt. Något liknande har man knappt hört talas om.”

De flesta av Claptons låtar till Layla And Other Assorted Love Songs skrev han tillsamman­s med Bobby Whitlock, en amerikansk keyboardis­t som precis hade slutat med Delaney & Bonnie, ett band som Clapton hade lärt känna och turnerat med. Men upphovsmän till låten Layla är Clapton och bandets trummis Jim Gordon som kom på det långa pianoparti­et.

Whitlock minns att Clapton redan hade Layla när de började skriva tillsamman­s: ”Han skrev låten själv hemma”.

”Jag är verkligen stolt över den låten. Att äga något så kraftfullt är något jag aldrig vänjer mig vid”, sa Eric Clapton om Layla 1988. ”Jag blir fortfarand­e knockad när jag spelar den.”

Layla är en av världens mest igenkännba­ra låtar. Den börjar med en gitarrfigu­r på sju toner som ”What’ll you do when things get lonely?’

Frågan riktades till Pattie Harrison, George Harrisons fru. Clapton försökte förmå henne att lämna sin make, med vilken han var god vän. Det var inte allmänt känt när låten släpptes 1970 på Layla And Other Assorted Love Songs, men för de inblandade var det uppenbart.

Öppningsfi­guren fanns också där – lånat från Albert King’s As The Years Go Passing By – men låten var mycket långsammar­e än vad slutresult­atet blev. ”Eric tog med sig låten till Miami. Vi hade gått igenom den tidigare”, säger Whitlock. ”Eric dök upp till inspelning­en med det där licket på sju toner. Och det rörde Duane till.”

Duane Allman var gitarrist i Allman Brothers och presentera­des för Clapton av producente­n Tom Dowd strax efter att inspelning­arna hade påbörjats i Criteria Studios i Miami. Enligt Dowd hade sessionern­a gått trögt innan han bjöd med Clapton på en konsert med Allman Brothers. Efteråt bjöd Clapton med bandet till studion där de jammade de följande 18 timmarna.

Inom några dagar spelade Duane Allman in under sessionern­a och hjälpte till att förvandla atmosfären när han och Clapton sporrade varandra att göra sitt bästa.

Whitlocks uppskattni­ng av Allmans insats i Derek And The Dominos är mer reserverad. Han anser att vissa av hans bidrag är mer inspirerad­e än andra – ”De mäktiga inlednings­ackorden på Little Wing kan vi tacka Duane för, men Layla skulle ha varit lika bra utan honom”, säger Whitlock. ”På många vis skulle den till och med ha blivit bättre. Båda slideparti­erna i slutet är sura. Om Eric hade spelat dem skulle det ha varit annorlunda.”

Derek And The Dominos försökte spela in en uppföljare, men projektet sköts i sank av droger och paranoia. Layla And Other Assorted Love Songs är en skiva som har sin plats i rockhistor­ien. ”Den berörde människor där man behöver bli berörd”, säger Bobby Whitlock. ”I själen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden