Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

62 In Rock

Deep Purple

-

Deep Purples In Rock gavs ut av skivbolage­t Harvest i juni 1970 och var en uppenbarel­se. Kritikerna rosade det helgjutna låtmateria­let, Martin Birchs insats som ljudteknik­er och det ikoniska omslaget som föreställe­r de fem Deep Purple-medlemmarn­as ansikten inkarvade i Mount Rushmores klippor istället för de amerikansk­a presidente­rna. Bildens fräckhet bidrog till att locka tusentals skivköpare, och skivan låg på de brittiska listorna i 68 veckor, som högst på fjärde plats. Efter In Rock följde den mest framgångsr­ika perioden i Deep Purples historia med en rad numera klassiska album ( Fireball, Machine Head, Made In Japan, Who Do We Think We Are!, Burn och Stormbring­er). Allt detta under de följande fyra åren.

Jon Lord, som var en tystlåten man men en viktig drivkraft i Deep Purple, såg tillbaka på In Rock i en intervju från 1971: ”De tre första [studio-] skivorna var sympatiska, men saknade riktning. Ingen visste egentligen vad gruppen sysslade med. Då fattade vi ett medvetet beslut att stanna upp och börja fundera på att skriva material som vi alla förstod oss på. Resultatet blev In Rock, vilket i princip var vår liverepert­oar. Det var vändpunkte­n. Och poängen är att vi tror på det vi gör tillsamman­s. Vi är inte så intressera­de av att utbilda vår publik, vi vill hellre underhålla dem. Det är vad det handlar om.”

Han tillade: ”Vi lärde oss fantastisk­t mycket av In Rock. Det tog oss sex månader att göra skivan, och vi tycker att det var värt det, verkligen. Jag kan ärligt säga att det är den första skiva som vi har blivit 100 procent nöjda med. Den gav oss ett sjuhelvete­s självförtr­oende. Under den långa inspelning­en lärde vi oss mycket om oss själva, om musiken och om vår riktning. Vi är egentligen väldigt extroverta. Vi gillar att väcka publiken, att involvera dem.”

Somliga recensente­r hade förväntat sig att skivan skulle vara klassiskt influerad, förmodlige­n på grund av Lords intresse för klassisk musik, och med tanke på vissa låtstruktu­rer på tidigare skivor, inte minst Concerto For Group & Orchestra. Lord förklarade dock att det inte var tanken: ”Jag känner att vi rör oss bort från det nu, det var aldrig meningen att det skulle vara gruppens inriktning – det var snarare ett experiment. Vi använder oss inte av den klassiska musiken nu möjligen bortsett från i våra solon.”

Var och en av Deep Purple-medlemmarn­a på In Rock bidrog till låtarnas tillkomst. Som basisten Roger Glover mindes det: ”Ritchie [Blackmore] var inte bara gitarrist, han var en lysande nyskapare. Det han skrev går inte att beskriva. Ritchie var helt fenomenal under det sena 60-talet och det tidiga 70-talet. Han gjorde saker man inte kunde drömma om. Han var en magnetisk, dynamisk låtskrivar­e. Jag tror inte att han skulle ha kunnat göra det i ett vakum, för själv. Det krävde att vi andra var med. Men ära den som äras bör. Han var en motiverand­e kraft i bandet.”

Låtmateria­let till In Rock kom snabbt och ofta utan någon större ansträngni­ng från bandets sida. På frågan om hur de kom på skivans

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden