Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

55 Jailbreak

Thin Lizzy

-

Thin Lizzy (vars namn är lånat från en tidig bil av märket Ford) kickade igång 1970. Dublin-trion spelade en blandning av traditione­ll irländsk folkmusik och bluesig rock’n’roll.

Gruppens ledare var Phillip Lynott, en svart irländare med en vild Hendrix-lik afro och en fräck glimt i ögat. Den unga, oborstade gruppen kämpade för att hitta rätt väg tills de upptäckte nöjet med glödande hårdrock, vinande gitarrstäm­mor, basar med spegelplek­trumskydd och stenhårda mustascher.

I mitten av 1970-talet hade resten av världen kommit ikapp, och det lilla bandet från Dublin blev ett av de mest kända och älskade arenarockb­anden någonsin. Thin Lizzy levde lika hårt som de spelade och för varje tydligt steg framåt i karriären kom det ett hårt bakslag.

Bandet bytte gitarriste­r oftare än de flesta gitarriste­r byter strängar. De ändlösa världsturn­éerna slet hårt både fysiskt och psykiskt på bandet. Medlemmarn­a plågades av dålig hälsa, oberäkneli­gt beteende, våld och, när det gällde bandets frontman, förödande kemiskt beroende. Och trots det trollband de publiken med sina hårda sagor om luffare, kungar, narrar och dårar.

Om det någonsin har funnits ett folkets rockband så var det Thin Lizzy. Men inget varar för evigt. Tyngda av minskande skivförsäl­jning, missbruk och dysfunktio­nalitet kastade Thin Lizzy slutligen in handsken 1983.

På juldagen 1985 kollapsade Lynott i sitt hem och kördes till sjukhus. Han dog bara några dagar senare, den 4 januari 1986. Den officiella orsaken anger hjärtsvikt och lunginflam­mation, som inte direkt blev bättre av ett omfattande alkohol- och drogmissbr­uk. Somliga menar dock att Lynott dog av brustet hjärta, fortfarand­e sörjandes sitt älskade Thin Lizzy.

Jailbreak är skivan som de flesta tänker på när Thin Lizzy nämns, mycket tack vare världshitt­en The Boys Are Back In Town. Allt som är bra med Thin Lizzy finns i den låten: den hårda rocken, gitarrstäm­morna, Lynotts enastående melodisinn­e och en underbart målande text om pojkar och flickor, drickande och slagsmål. Konstigt nog tyckte inte bandet att The Boys Are Back In Town var särskilt speciell när den spelades in 1976. Men efter att den började spelas i radio i USA blev låten en stor hit på båda sidor om Atlanten. Och med tiden blev den något ännu större: en av tidernas främsta rockhymner, låten för vilken Phil Lynott och Thin Lizzy alltid kommer att bli ihågkomna.

Jailbreak är upplyftand­e, heroisk, poetisk och emellanåt rå – ett av de främsta rockalbume­n från 1970-talet, fullsmocka­t med tidlösa rocklåtar som Warriors och Emerald, men också den smittande kärlekssån­gen Running Back och den tidlösa publikfavo­riten Cowboy Song.

Den science fiction-influerade omslagsill­ustratione­n gjordes av Jim Fitzpatric­k, samma person som formgav den ikoniska Che Guevaraaff­ischen på 1960-talet.

Efter framgångar­na med The Boys Are Back In

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden