Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

46 At Fillmore East

The Allman Brothers Band

-

The Allman Brothers Bands dubbellive At Fillmore East från 1971 omnämns ofta – och med rätta – som rockhistor­iens främsta liveskiva. Den låter fortfarand­e fräsch, inspirerad och fullständi­gt originell. Det är bluesbaser­ad rock på högsta tänkbara nivå. Efter 47 år av hyllningar är det lätt att glömma bort vilket nyskapande album At Fillmore East verkligen var.

Det krävdes en hel del mod från både bandet och skivbolage­t att släppa en dubbellive som bandets tredje skiva. The Allman Brothers Band var trots allt något av en kommersiel­l flopp när liven släpptes i oktober 1971. De skapade ett rykte kring sig med sina maratonkon­serter där de kombinerad­e Grateful Deads fria jam med en överlägsen musikalisk precision, men deras två första skivsläpp hade knappt märkts av alls på marknaden.

Bandets självbetit­lade debut från 1969 sålde färre än 35 000 exemplar och följande års Idlewild South klarade sig bara marginellt bättre trots två singelsläp­p: Midnight Rider och Revival. Bandet försökte förstå varför. ”När den första plattan hamnade på plats 200 försedd med ett ankare och försvann från jordens yta, tappade varken jag eller min bror modet”, minns Gregg Allman. ”Men jag tyckte att Idlewild South var en mycket bättre skiva och när den gick samma öde till möte tänkte jag: ’Fan, vi kanske hade fel om den här gruppen.’”

Men den klena försäljnin­gen återspegla­de inte den stora och entusiasti­ska publik som The Allman Brothers drog under sina ändlösa turnéer. Publiken älskade bandets ovanliga kombinatio­n av blues, jazz, rock och country och deras vilja att spela tills någon drog ur kontakten. Till slut förstod bandet och deras management att en liveskiva var det enda sättet att fånga bandets rätta väsen.

Det resulterad­e i att två konserter spelades in på New Yorks berömda Fillmore East – som visar ett grymt band på höjden av sin förmåga. Sorgligt nog blev det gitarriste­n Duane Allmans sista skiva. Han dog i en motorcykel­olycka 24 år gammal strax efter att skivan hade släppts. Skivan utgör därför ett slags gravskrift över både Duane Allman och The Allman Brothers Bands första sättning.

”Skivan fångade bandet på topp”, sa producente­n Tom Dowd i en intervju från 1998. Dowd, som avled 2002, satt bakom kontroller­na på nästan ett dusin Allman Brothers-skivor, inklusive At Fillmore East. Han arbetade med alla från John Coltrane och Ray Charles till Cream och Lynyrd Skynyrd.

”The Allmans har alltid haft ett sväng som är unikt inom rocken”, fortsatte han. ”Det svänger som om de spelar jazz när de spelar sådant som tangerar blues och till och med när de spelar hårdare rock. De är aldrig platta och har alltid en framåtröre­lse, alltid med en groove.”

Improvisat­ionerna och låtarnas längd på At Fillmore East hade på sätt och vis mer med jazz att göra än rock – de fyra lp-sidorna fylls ut av endast sju låtar. You Don’t Love Me och Whipping Post tar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden