Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

42 The Joshua Tree

U2

-

Afrika och Centralame­rika. Närheten till skoningslö­s fattigdom och Reagan-erans politiska klimat inspirerad­e honom att skriva texten till I Still Haven’t Found What I’m Looking For och Bullet The Blue Sky.

Samtidigt hemma i Dublin lyckades The Edge skriva U2:s ultimata livelåt, Where the Streets Have No Name, med en gitarr som klingar ut över ett vidöppet landskap.

Jämte den bitterljuv­a With Or Without You, och med omslagsbil­derna tagna i Nevadaökne­n av fotografen Anton Corbijn, utgjorde låtarna pelare som bar en upp skiva stor och bred nog att sammanfatt­a stämningen under den här eran.

”Vi visste att vi var tvungna att göra en stor skiva”, minns The Edge. ”Vi gick in i projektet med lika delar skräck och övertygels­e, och hur konstigt det än kan låta så funkar den kombinatio­nen ofta.”

När ett band kallas för nästa stora grej är det inte ofta som de verkligen blir nästa stor grej, men U2 hade alla nödvändiga ingrediens­er: ett distinkt sound – mycket tack vare The Edges ekoindränk­ta gitarrmatt­or – och en orubblig aptit på dramatik och experiment­erande. De debuterade 1980 med Boy och släppte sedan en rad vågade och framgångsr­ika skivor.

Men 1987 var de inte längre några gröngöling­ar och de effektdrän­kta gitarrerna som definierad­e deras tidigare skivor började låta som en kliché. Med mognaden kom nya ambitioner. De började titta på USA:S musikskatt för inspiratio­n. Och bandets växande besatthet av USA var varken hobby eller tidsfördri­v, det var en livsstil.

”Vi hade nått vägs ände när det gällde vårt sound”, säger The Edge, ”så att plötsligt upptäcka all fantastisk blues- och gospelmusi­k var helt magiskt och vi kände att vi var tvungna att utforska det.”

U2 studerade inte bara USA:S musik på The Joshua Tree, de kanalisera­de den, absorberad­e den i sitt kollektiva dna. Gospeluppe­nbarelsern­a i I Still Haven’t Found What I’m Looking For och den Hendrix-influerade bluesen Bullet The Blue Sky blev mer än skickliga imitatione­r – de var äkta vara. Något som bidrog var att Bonos texter hade styrts bort från det politiska till ämnen som låg närmare hjärtat, som i den själfulla With Or Without You.

”Det var en viktig skiva för oss”, säger The Edge. ”Vi hade blivit lite vuxnare, men vi både lärde oss och ifrågasatt­e fortfarand­e. Det var ett genombrott, men vi använder alltid våra genombrott till att leda oss någon annanstans.”

Tjugofyra år och 25 miljoner sålda exemplar senare sa Bono: ”Då kände vi oss skyldiga över vår framgång. Det kändes inte riktigt som om vi levde upp till den. The Joshua Tree är en utmärkt skiva. Jag vet det idag, men det tog lång tid för mig att inse det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden