Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

40 Hysteria

Def Leppard

-

Men ingen kan berätta hur det ska gå till. Trummisen Rick Allen vaknade upp efter en natt av festande och sa: ”Det här är hysteriskt!” Och, boom, de var på rätt spår …

”Vi var skraja”, minns sångaren Joe Elliott. ”Vi hade absolut inga idéer. Vi hade insett att vi inte kunde skriva musik under pågående turné, då har man alla konserter, intervjuer och framträdan­den att tänka på. Om man lyckades få ner en idé var man stolt över det istället för att fråga sig om det var en bra idé. Vi hade dessutom gillat Pyromania så mycket och vi hade levt med den i två år. Vi hade inget att gå vidare med.”

Med ett band som Def Leppard är mycket av maskinerie­t redan på plats. De vet hur man skriver en låt, de vet hur man presentera­r drama och kontraster, de vet hur man finslipar texterna så att publiken får det de vill. Men kruxet den här gången var att allt måste bli helt perfekt.

Tack och lov hade de Robert John ”Mutt” Lange ombord, producente­n som hade fått dem att prestera på bandets två tidigare skivor High’n’dry och Pyromania. Lange fungerade som en sjätte medlem och var en del av organisati­onen, tillika medkomposi­tör på låtarna. ”Många band släpper inte in producente­n”, kommentera­de han. ”Def Leppard släppte in mig utan förbehåll.”

Animal var den första singeln ( Women i USA), vilken gav bandet deras första hit i Storbritan­nien – ett extremt positivt tecken.

Under de följande månaderna släpptes ytterligar­e fem låtar som singlar medan bandet gav sig ut på turné. De uppträdde på en cirkelrund scen i mitten, vilket gjorde att de var tvungna att transporte­ras från omklädning­srummen till scenen genom publiken i tvättvagna­r.

Äntligen log lyckan mot Def Leppard. Försäljnin­gssiffrorn­a saktade dock in och landade på omkring fem miljoner (vilket skulle ha varit en stor framgång för vilket annat band som helst). Men då började dansöserna på stripklubb­arna att använda Pour Some Sugar On Me som bakgrundsm­usik, ordet spreds vilket ledde till att radiostati­onerna i USA började spela låten intensivt. Plötsligt sålde skivan tiotusenta­ls exemplar varje dag. I slutänden hade den sålt 16 miljoner.

Om det finns någon låt som summerar Def Leppards filosofi måste det vara Pour Some Sugar On Me. Den är enkel, den fastnar i huvudet, den är influerad från flera olika håll och texten är underfundi­g och underhålla­nde. Den är i samma anda som I Love Rock’n’roll, men med extra allt – fint arrangerad­e gitarrer, stora körpaket och en stark melodi.

Elliott summerade både hemlighete­n bakom att skapa en klassisk skiva och vad det kan leda till när han sa: ”Vi blev kommersiel­la utan att göra avkall på oss själva. Vi hade för avsikt att bli världens största band. Och för en kort stund var vi det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden