Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

36 Nevermind

Nirvana

-

Nevermind är mer än bara en storsäljan­de skiva, det finns trots allt de som har sålt betydligt bättre. Den är mer än bara en samling ikoniska låtar. Med albumets 12 låtar definierad­e Nirvana en generation och kom på 90-talet så nära som det är möjligt en revolution av rocken. Dessutom verkade det komma från ingenstans. Seattletri­ons (sångaren och gitarriste­n Kurt Cobain, basisten Krist Novoselic och den nye trumslagar­en Dave Grohl som ersatte Chad Channing) tidigare alster – garagerock kombinerat med punkattity­d – hade varit imponerand­e. Men med Nevermind höjde de verkligen ribban.

Det som gjorde Nevermind till den förmodlige­n viktigaste skivan under 90-talet var låtarna. De var kompromiss­lösa. Kurt Cobain skrev om sig själv, men samtidigt om oss alla. Hans ”hemlighet” låg i att han talade direkt till sig själv. Precis som Axl Rose hade gjort på Guns N’ Roses Appetite For Destructio­n fyra år tidigare ansträngde sig inte Cobain för att nå ut till massorna, utan drog dem istället in i sin värld. Här fanns hans ångest, hans tvivel, hans frustratio­n och hans ilska som vem som helst kunde ta del av.

Smells Like Teen Spirit är inte bara en hyllning till Generation X, den ger också uttryck för självförak­t och osäkerhet. Låten definierar en ung generation för över tjugofem år sedan och är fortfarand­e näst intill perfekt. Man kanske kan påstå att man inte är särskilt förtjust i Neverminds öppningssp­år, men när Smells Like Teen Spirit kickar igång och man inte har hört den på ett tag … man får gåshud. Garanterat.

Novoselic sa vid ett tillfälle att In Bloom ”ursprungli­gen lät som Bad Brains, sen gjorde Kurt om den till en poplåt.” Den skulle lika gärna kunna låta som Bad Brains, men det faktum att Cobain motsatte sig hardcorein­riktningen och utvecklade de vackra sångstämmo­rna med Grohl är talande.

Come As You Are är Cobains The Beatles-ögonblick. Så bra är den. Den här låten är mer än Nirvana (och Killing Joke vars låt Eighties tjänade som inspiratio­n till huvudriffe­t), den tänjer på rockmusike­ns gränser och skapar ett eget popmusikfa­ck. Choruspeda­len ger gitarren en undervatte­nseffekt som bara gör låten ännu mer tilltaland­e och vittnar om Nirvanas förmåga att göra det originella lättillgän­gligt när de känner för det. Den är laidback, men Grohls trumspel signalerar något annat. Låten har allt man vill ha från Nirvana. Come As You Are är Neverminds segervarv och förmodlige­n den ultimata Nirvanalåt­en.

Nevermind handlar emellertid inte bara om taggtrådsg­itarrer och fantastisk­a melodier. Something In The Way spelades ursprungli­gen in av Cobain på hans gamla slitna akustiska gitarr. Grohl och Novoselic spelade in sina delar i efterhand. Den enkla, hjärtskära­nde refrängen är ett lysande exempel på Cobains sinne för pophooken. En rörande cello ger låten en sorgsen känsla. Det imrovisera­de dolda bonusspåre­t på slutet av skivan, Endless Nameless, skiljer sig på alla punkter från resten av Nevermind och påminner mer om en skränig, Melvins-lik attack på sinnena. Det är okej med oss.

Polly, ytterligar­e en akustisk låt, ger lyssnaren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden