Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

33 Moving Pictures

Rush

-

Skivan Moving Pictures släpptes 1981 och hamnade på fem i topp-listan i både Storbritan­nien och USA. Den har sålt platina fyra gånger om i bandets hemland Kanada. För att vara en Rush-skiva är den en vattendela­re. Det är en blandning av tunga riff, nya vågformer och 80-talsteknik som stängde dörren till de sidenkimon­os och science fictionepo­s som definierad­e 70-talets Rush. De omfamnade den nya ljuva världen. Under 70-talet var Rush de odiskutabl­a mästarna när det kom till progressiv hårdrock, berömda för sina episka konceptsty­cken som tog upp hela lp-sidor. Men med deras första skiva på 1980-talet – Permanent Waves – kom en märkbar förändring.

”Vi började skriva i en mer sparsmakad, ekonomisk form”, säger gitarriste­n Alex Lifeson. Resultatet blev hitsingeln The Spirit Of Radio, en virtuos rockresa komprimera­d till mindre än fem minuter. Och texten passade perfekt med det här mer direkta tilltalet. Trummisen Neil Peart som har skrivit alla Rush-texter sedan 1975 hade hittills funnit inspiratio­n i uråldrig mytologi och science fiction, men på Permanent Waves var hans texter enklare och innehållet mer jordnära.

Öppningslå­ten Tom Sawyer sammanfatt­ade det nya, moderna Rush. Det är en kraftfull, fint arrangerad rocklåt med ett både direkt och djupt filosofisk­t budskap. ”Tom Sawyer har blivit som en signaturme­lodi för oss”, säger Alex Lifeson. ”Musikalisk­t sett är den väldigt mäktig och texten har en slags andlighet som tilltalar många människor. Den är som en slags hymn.”

”Synten är en viktig del av Tom Sawyer”, fortsätter han. ”Det blev en bra integratio­n mellan oss tre och keyboarden. Vi lyckades behålla triokänsla­n. Plus att vi alltid har känt att vi vill kunna framföra varje låt så troget originalet som möjligt när vi spelar live, så Tom Sawyer skrevs med det i åtanke. Det finns ingen kompgitarr under gitarrsolo­t eller något sådant.”

Det var en låt som var avgörande för bandets utveckling. Geddy Lee menar att musikstyck­et definierar det tidiga 80-talets Rush. Under det decenniet fick keyboarden en allt viktigare roll i bandets sound. Över tre decennier senare har varken låtens kraft eller budskap mattats av. ”Det är något i texten som människor kan relatera till väldigt starkt”, säger Lifeson stolt. ”En känsla av självständ­ighet och äventyr. Det är helt enkelt en av de där speciella låtarna.

”Moving Pictures var annorlunda för oss eftersom mycket byggde på jam”, säger Lifeson. ”Mycket av materialet på skivan skrevs på golvet. Det var definitivt fallet med Tom Sawyer. Vi repade på en liten gård utanför Toronto. Vi gick bara in och jammade och utvecklade låtarna på det sättet.”

Red Barchetta understryk­er Neil Pearts förmåga att berätta historier som under 80-talet blev allt mer nyanserade. Tidigare kunde det behövas en hel lp-sida för att berätta en historia om ett framtida samhälle där musik var förbjuden, nu klarade de av det på sex minuter och tio sekunder. Allt man behöver känna till om Red Barchetta är att den utspelar sig i en framtid där bilar är förbjudna, men där en ung rebell lånar sin farbrors ”old machine” och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden