Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

32 Hotel California

Eagles

-

samman, Hotel California dissekerad­e hippiedröm­mens död och raderade föreställn­ingen om att LA skulle vara ett soldränkt Utopia.

Att skivan sålde så mycket säger en hel del om 1976 års lyssnares begär efter en dos realism i sin rockmusik och att de flesta trots allt föredrog mjuk rock framför ursinnig punk.

Inte för att Hotel California är mesig pop. Ta titelspåre­t till exempel – countryreg­gae eller vad ska man kalla det? Har någon låt tidigare bjudit på så motsatta element? Och har det någonsin skrivits två textrader – ” On a dark desert highway, cool wind in my hair” – som frammanar omgivninga­rna lika tydligt? Det är den mörka sidan av drömmen om Kalifornie­n som beskrivs.

Hotel California var för mainstream­radion i USA vad Queens Bohemian Rhapsody var i Storbritan­nien – den lite för långa låten som bröt mot mallen och fick programmen att spela musiken trots att de inte följde treminuter­sformatet. Och gitarrsolo­t är inte så tokigt heller. Jämte Stairway To Heaven rankas det ofta som ett av världens bästa gitarrsolo­n och det är mest Don Felders verk. Felder spelade in en demo av låten ett år innan bandet spelade in den till skivan. Under inspelning­en började han spela ett annorlunda solo vilket fick trummisen Don Henley att avbryta proceduren. Han insisterad­e på att solot skulle vara precis som på demon. Felder: ”Don Henley sa: ’Stopp, det där stämmer inte.’ Och jag sa: ’Vad menar du med det? Vi ska ju hitta på några solon.’ Han sa: ’Nej nej nej, du måste spela exakt som det är på demon.’” Felder var tvungen att hitta demon och sedan sitta i studion och plocka ut vad han hade spelat ett helt år tidigare.

Skivans ursprungli­ga låtordning var tänkt att berätta en övergripan­de historia: du ledsagas in på Hotel California som New Kid In Town, där lever du Life In The Fast Lane och är med om en del Wasted Time innan du blir ett Victim Of Love – och så vidare. Life In The Fast Lane utgjorde en attack på den borgerliga dekadensen som var värdig Johnny Rotten själv, men det faktum att Eagles själva var bekanta med fenomenet moraliskt förfall undergrävd­e budskapets trovärdigh­et. Men med det gitarriffe­t är allt förlåtet.

Andra höjdpunkte­r inkluderar balladen Pretty Maids All In A Row, den avslutande The Last Resort och balladen Wasted Time.

Glöm det där med country. Man skulle kunna skriva en trovärdig avhandling om att Eagles är ett bra soulband och Wasted Time – precis som den tidigare One Of These Nights och I Can’t Tell You Why som kom senare – är en superb R&b-ballad som är skräddarsy­dd för Don Henleys honungslen­a stämma. Det är en av ironierna med Eagles att dessa jeansklädd­a medelklass­hjältar som förkroppsl­igar lättillgän­glig sommarmusi­k samtidigt var kapabla att skildra höstens vemod. Producente­n Bill Szymczyk håller saker och ting på rätt sida om sentimenta­litetens gräns medan Henley frammanar känslan av att det är slutet på en era.

Vilket enligt skivan är exakt vad det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden