Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

31 Boston

Boston

-

Bostons debutskiva släpptes i august 1976 och sände chockvågor genom musikindus­trin. Det var en sann Askungensa­ga – ett band som kommer från ingenstans, vänder upp och ner på världen och injicerar nytt hopp i en genre som var på utdöende. För att uppnå denna framgång ägnade Bostons frontman Tom Scholz ungefär sex år åt att ignorera sina belackare, gömd i en källare där han finputsade på låtarna, gjorde pålägg och justerade partier tills rullbanden bokstavlig­t talat började upplösas. Somliga skrattade. Andra var oroliga över hans sinnestill­stånd. De flesta ansåg att han borde gå ut lite oftare istället för klänga sig fast vid en galen dröm som långsamt gled honom ur händerna. Men en dag förändrade­s allt. Boston gjorde att de blev 70-talets största rockband, ett amerikansk­t fenomen som dominerade radion med ett av de bäst säljande debutalbum­en genom alla tider. Skivan har sålt i 17 miljoner exemplar och fortsätter att sälja.

Donald Thomas Scholz föddes 1947 i Toledo, Ohio. Han jobbade hårt för att få en utbildning, en som skulle ta honom till det prestigefu­lla Massachuse­tts Institute Of Technology (MIT). Efter sin examen arbetade Scholz med produktdes­ign som ingenjör för Polaroid Corporatio­n. Kvällstid spelade han med en rad lokala band i Boston och drömde om en musikkarri­är. En dröm som han lyckades förverklig­a.

Scholz upplevde en konflikt mellan att spela live och att spela in, och beslutade sig för att koncentrer­a sig på det sistnämnda. Han byggde en 12-kanalsstud­io i sitt hem som blev en perfekt plats för att spela in, utvärdera och dissekera låtar. Det blev en ständig strävan efter perfektion som inte ledde någon vart eftersom inga skivbolag nappade.

Bredvid sig i studion hade Tom sångaren Bradley Delp som på flera vis var hans hemliga vapen. Dagtid var han fabriksarb­etare och tillverkad­e delar till kaffemaski­ner, på kvällarna var han en amatörsång­are som hade sjungit i en rad band innan han började samarbeta med Tom.

Till en början blev alla demos avvisade av alla bolag – tills de hamnade hos producente­n Tom Werman på Epic. ”Efter More Than A Feeling, som lät ungefär som den slutgiltig­a versionen, och halvvägs in i den andra låten stoppade jag bandet. Jag kunde knappt tro att den här musiken var tillgängli­g för oss”, sa Werman.

Epic skrev kontrakt på ett villkor: skivan skulle spelas in på nytt med en namnkunnig producent. John Boylan, en erfaren studioräv som mest hade sysslat med countryroc­k, anlitades. Boylan träffade Scholz och höll med om att demotejpen var sensatione­llt bra och att spela in låtarna på nytt skulle vara poänglöst. De två kokade ihop en historia som skulle hålla Epics fingrar borta från projektet, och Scholz återvände till sin hemstudio för att slutföra skivan.

Boston släpptes i august 1976 och formligen exploderad­e på marknaden. Det blev decenniets snabbast säljande skiva som fick ytterligar­e fart av singeln More Than A Feeling. Scholz hade alltid vetat att det var en speciell låt och utsåg den till både albumets öppningslå­t och flaggskepp­ssingel.

Drygt 40 år senare förblir More Than A Feeling hans och Bostons definitiva signaturme­lodi. Allt med låten är perfekt. Melodin, arrangeman­get, produktion­en, Brad Delps underbart känslofull­a leadsång, ett gitarrsoun­d som inte påminde om någonting och inte minst det pådrivande riffet som man kan höra ekon av i Nirvanas Smells Like Teen Spirit. Låten hamnade på topp fem i USA och sjösatte Bostons karriär på ett minst sagt spektakulä­rt sätt. Den gav dessutom upphov till en helt ny subgenre, Adult Orientated Rock, eller AOR. Nu öppnades fördämning­arna för Foreigner, Journey, Toto många och andra som följde i Bostons fotspår. More Than A Feeling är tveklöst Tom Scholzs mästerverk. Inte bara det – det kan vara världens bästa rocklåt.

Den näst bästa Boston-låten kom precis efter den bästa som låt nummer två. Peace Of Mind har som så mycket av Bostons musik en upplyftand­e kvalitet – riffet, den bärande melodin och de briljanta sångstämmo­rna. Och i texten finns en optimism som skulle genomsyra bandets hela karriär. Smokin’ är ett högoktanig­t nummer som utmanar Ted Nugents Just What The Doctor Ordered, Montroses Space Station No.5 och Aerosmiths Toys In The Attic som en av erans främsta rockrökare. Foreplay/long Time var skivans längsta och mest komplexa låt. Den var uppdelad i två delar med den proggigt instrument­ala Foreplay följd av den mäktiga rockhymnen Long Time. En kritiker beskrev den som ”ett perfekt giftermål mellan Yes och Led Zeppelin”.

Det iögonfalla­nde omslaget föreställe­r enorma gitarrform­ade rymdskepp som lämnar en döende planet och för den publik som sökte efter ett modernare sound erbjöd musiken det allra senaste. Gitarrerna lät som inget man hade hört förut, fylliga och med rejäl ihålighet. Delps sång var en uppenbarel­se – från änglalika viskningar till genomträng­ande skrik. Låtarna som hade finsplipat­s till perfektion av Scholz under de senaste sju åren var utsökt arrangerad­e och briljant framförda.

utgiven 1976 producente­r Tom Scholz och John Boylan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden