Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

Utgiven 1971 producent Jimmy Miller

-

Det ikoniska omslaget som designades av Andy Warhol utgjorde en fara för den övriga vinylsamli­ngen med sitt opraktiska blixtlås av metall, men som skiva betraktad ger Sticky Fingers med sina tio låtar exempel på Rolling Stones finaste kvaliteter.

När skivan gavs ut 1971 hade Stones redan släppt åtta album och lagt den grund av rock, blues och soul som Sticky Fingers utgick ifrån. För bandet var det ett viktigt album på flera plan: det var deras första skiva på 70-talet, det var det första släppet på deras egen etikett Rolling Stones Records, det var den första skivan utan gitarriste­n Brian Jones (hans efterträda­re Mick Taylor spelar däremot på nästan alla låtar).

Sticky Fingers krävde uppmärksam­het, både när det gällde omslag och innehåll. Och den gjorde ingen besviken. Det var och förblir en av bandets absolut bästa skivor, från det distade öppningsri­ffet till hitsingeln Brown Sugar, till stråkarna på balladen Moonlight Mile (som arrangerad­es av Paul Buckmaster). Föga förvånande toppade den listorna i både USA och Storbritan­nien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden