Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

25 Revolver

The Beatles

-

skulle låta som om Dalai Lama sjöng på en bergstopp 40 kilometer bort.”

Det var i den atmosfären Revolver – skivan som förvandlad­e The Beatles från älskvärda moppar till psykedelis­ka krigare – skapades.

George Harrison skrev Love You To. På Rubber Soul, hade Harrison bidragit med ett minnesvärt sitarpåläg­g på Norwegian Wood, men Love You To gick mycket längre. Med minimalt deltagande från de övriga Beatlarna byggde Harrison upp låten med tablaspela­ren Anil Bhagwat och ett antal andra indiska musiker från London’s Asian Music Circle.

Eleanor Rigby visade att Paul Mccartney kan berätta en historia och arrangeman­get går stick i stäv med ljudexperi­menten på resten av skivan. Mccartney, Lennon och Harrison sjunger till ett mästerligt stråkarran­gemang av George Martin.

Sida ett avslutas med She Said, She Said som inspirerad­es av ett Lsd-party där skådespela­ren Peter Fonda sa: ”Jag vet hur det är att vara död”. Det är en passande meditation över 60-talets andliga strävan, pådriven av George Harrison genom- trängande gitarr och Ringos suggestiva trumkomp – och en av få låtar som skildrar det glada 60-talets baksida.

Men det är värt att poängtera att Revolver till största delen är rolig lyssning. Harrisons Taxman valdes som öppningslå­t, förmodlige­n delvis för de dynamiska första takterna och de vassa ackorden, men säkert lika mycket för att den bjuder på en rejäl portion humor. (Gitarrelat­erad fakta: det galna och energiska solot spelades av Paul Mccartney. ”Jag satt med gitarren och lekte med rundgång och grejer i studion och sa till George: ’Kanske du skulle kunna spela något sånt här.’ Jag minns inte exakt hur det kom sig att jag spelade det, men det var förmodlige­n ett av de tillfällen när någon sa: ’Varför gör du det inte själv?’”)

Där finns också den underbart sövande I’m Only Sleeping (Lennon kallades för ”den förmodlige­n lataste personen i England” av en journalist) med baklänges solo och allt. Lennon avslöjade aldrig vad den kryptiska texten till And Your Bird Can Sing handlar om, men det är inte otänkbart att det var en attack på Mick Jagger vars ”bird” vid tillfället, Marianne Faithfull, verkligen kunde sjunga. (Harrison och Mccartney spelade gitarrduet­ten på And Your Bird Can Sing: deras första försök lät väldigt mycket som Byrds-influerad folkrock. En vecka senare försökte de igen och fick ett bättre flyt i gitarrerna. Nu handlade det mindre om ”folk” och mer om ”rock”.)

Doctor Robert är en komisk hyllning till en läkare i London som var ökänd för att frikostigt skriva ut droger till sina välbeställ­da klienter. Den souliga Got To Get You Into My Life låter som en traditione­ll Stax-influerad kärlekslåt tills man inser att den handlar om marijuana – ungefär som om någon skulle skriva om choklad eller ett fint vin. Där finns även den klassiska poplåten Good Day Sunshine.

Och Yellow Submarine. Men man kan inte få allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden