Topp 100 - Tidernas basta rockalbum

21 Rainbow Rising

Rainbow

-

Även med 70-talets mått mätt är historien om Rainbows klassiska andra skiva – och dess efterspel – en röra av kreativ genialitet, färgstarka personligh­eter och konflikter. Rising fångade bandet under sin peak. Skivan kom till världen genom gitarriste­n Ritchie Blackmores målmedvetn­a vision och banade väg för ett episkt sound som man kan höra spår av än idag. Inom loppet av 18 månader satte Blackmore ihop ett av världens bästa rockband – och upplöste det.

Gitarriste­n hade lämnat Deep Purple 1974 efter albumet Stormbring­er, trött på bandets ändlösa studio- och turnéschem­an, växande funkrockin­fluenser och deras ovilja att göra en cover på Black Sheep Of The Family av kulttrion Quatermass. Blackmore insåg att han var på väg att tappa greppet om bandet han hade varit med att starta och slutade. Han drog istället igång Rainbow med medlemmar från det amerikansk­a rockbandet Elf som tidigare hade varit förband åt Deep Purple och som frontades av sångaren Ronnie James Dio.

Efter att ha spelat in Rainbows självbetit­lade debutskiva 1975 med medlemmarn­a från Elf, hade Blackmore inga intentione­r att hålla liv i en grupp med karisma som hos ett pubrockban­d. Dio var kvar, de övriga medlemmarn­a ersattes. Skotten Jimmy Bain kom från bandet Harlot. Trummisen Cozy Powell var redan en legend. Han hade spelat trummor sedan 12 års ålder, hade varit med i Jeff Becks band (en av Blackmores favoritgit­arrister) och släppt två singlar i egenskap av soloartist. Keyboardis­ten Tony Carey gjorde sättningen komplett. Bandet gav sig av till München med Deep Purple-producente­n Martin Birch.

Den resulteran­de skivan, Rising, vittnar om ett glödhett band. Det här var innan den digitala redigering­ens era och skivan fångar intensitet­en hos ett band som försöker få allt att klaffa på några få tagningar, pådrivna av Blackmore som vill överbevisa sina forna bandkompis­ar i Deep Purple. Och så är det rösten. ”Ronnie var inte bara en fantastisk sångare, han kunde även skriva låtar”, säger Tony Carey. ”Även på utfyllnads­låtarna, jag tänker på Run With The Wolf och Do You Close Your Eyes, var han grym. Alla 163 centimeter.”

Skivan kickar igång med keyboardin­trot till Tarot Woman. Ritchie Blackmore: ”Jag är särskilt förtjust i Minimoog-solot som Tony spelar på Tarot Woman. Det var det första solot han spelade in på den låten. Han sa att han kunde göra det mycket bättre och spelade vidare i en timme, men han kom aldrig i närheten av det första solot.”

Albumets huvudspår är Stargazer, ett nio minuter långt episkt stycke som kombinerar Blackmores förkärlek för klassisk musik med Dios målande text. Låten är byggd kring ett celloinspi­rerat huvudriff, men höjdpunkte­n är Blackmores oefterhärm­liga slidesolo. De suggestiva, orientalis­ka skalorna bidrar till grandiosit­eten.

”Det är häpnadsväc­kande hur många gitarriste­r det är som använder de gamla vanliga linjerna”,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden